Recept: Saffransdoftande skaldjursgryta med potatis
SAFFRANSDOFTANDE SKALDJURSGRYTA
25 MIN
(4 personer)
½–1 kg musslor
300 g räkor med skal
300 g potatis, gärna liten delikatess
1 morot
2 vitlöksklyftor
4 salladslökar
1/2 knippa dill
1 knippa grön sparris
6 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1/2 g saffran
salt och peppar
TILL SERVERING:
bröd
BEREDNING:
1. Tvätta musslorna och skala räkorna.
2. Dela potatisen i halvor eller mindre bitar. Skala och skiva moroten tunt. Skiva vitlök och salladslök, grovhacka dillen. Skär bort de nedersta 3 centimetrarna på sparrisen.
3. Lägg ner potatis, morot, vitlök, salladslök och dill i en rymlig gryta. Tillsätt buljong, vin, tomatpuré och saffran. Koka i ca 15 min. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg i musslorna och sparrisen. Låt koka under lock i 5 min. Tillsätt räkorna och servera skaldjursgrytan rykande varm med en bit bröd och ev ett glas vitt vin. Att koka musslor är lätt som en plätt. A och O är att kasta bort alla som är skadade och trasiga och hoppa över dem som inte öppnar sig under tillagningen.
Fler goda recept med fisk och skaldjur:
Laga en läcker skaldjurspasta
Fisk- och skaldjurstallrik med grillad endiv
Skaldjurssoppa med smak av vitt vin
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO PETER KAM