Recept: Smulpaj med hasselnötter och råkräm
Smulpaj med hasselnötter
(8 Portioner)
FYLLNING
8 syrliga fasta äpplen
saften av 1/2 citron
1 dl hasselnötter
1 dl socker
1 msk mald kanel
SMULDEG
200 g smör
31/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
11/2 dl strösocker
RÅKRÄM
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
BEREDNING
1. Klyfta äpplena och skär bort kärnhuset. Lägg klyftorna i en bunke och fyll på med vatten så att det täcker, häll över citronsaften.
2. Hacka hasselnötterna grovt.
3. Nyp ihop ingredienserna till smuldegen.
4. Värm ugnen till 200°.
5. Låt äppelklyftorna rinna av. Blanda dem med socker, kanel och hasselnötter. Lägg blandningen i en pajform, ca 30 cm i diameter.
6. Smula över degen och baka i ugnen ca 25 min.
7. Vispa grädden med vaniljsockret. Blanda ner äggulorna och servera råkrämen till pajen som kan vara varm eller ljummen.