Rimmad oxbringa med rotfrukter
Av Malin Söderström
4 personer
800 g rimmad oxbringa
1 morot
1 gul lök
1 bit rotselleri
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
Till servering:
12 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 späd purjolök
2 msk matlagningsyoghurt
1–2 msk dijonsenap
Beredning:
Skala och skär morot, lök och rotselleri i grova bitar. Lägg dem i en stor kastrull tillsammans med oxbringa, lagerblad och pepparkorn. Slå på ca 2 liter vatten, oxbringan ska täckas helt. Koka i 1–1 1⁄2 tim. Pröva med en stekgaffel, när köttet ”släpper taget” om gaffeln lätt är oxbringan klar. Låt köttet svalna och lägg i press i minst 4 tim. Enklast är att lägga bringan i en stor form, lägga en plastskärbräda över och något tungt ovanpå. Låt stå i kylskåpet under tiden.
Sila buljongen från koket och koka ihop den något, smaka av med salt och peppar. Skala och skär serveringsgrönsakerna i gaffelvänliga bitar. Koka dem mjuka i buljongen. Rör yoghurt och senap, smaka av med salt och peppar. Skiva oxbringan och värm den i buljongen. Servera grönsaker och oxbringa i djupa portionstallrikar. Toppa med senapscrème.