Risotto med svamp
(4 personer)
1 1⁄2–2 dl torkad svamp (karljohan eller trattkantareller)
1⁄2 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk smör
3 dl aborioris (italienskt risottoris)
2 dl vitt vin
7–8 dl grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
1 dl crème fraiche
1⁄2 ask rucolasallad
salt och peppar
1–2 msk rivet citronskal
parmesanost
Till servering:
700 g ox-, fläsk- eller lammfilé
smör till stekning
sallad och tomater
Beredning:
Låt den torkade svampen ligga i lite ljummet vatten medan du gör risotton. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja och smör i en kastrull, lägg i ris, lök och vitlök och fräs på medelvärme utan att bryna i ca 2 min under omrörning. Tillsätt vinet och låt det sakta koka in. Häll på hälften av buljongen och låt koka in under omrörning. Späd med resten av buljongen i omgångar och koka under fortsatt omrörning. Riset är klart efter ca 25 min och då ska risotton vara krämig. Krama ur och hacka svampen grovt. Fräs den i lite olja, salta och peppra. Blanda ner svamp, parmesan, crème fraiche och rucola i risotton. Smaka av med salt och peppar. Strö citronskal och lite mer parmesanost över. Krydda och stek köttet efter smak. Servera till risotton tillsammans med sallad och några tomater.