Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Risotto med svamp

29 jan, 2009
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

(4 personer)
1 1⁄2–2 dl torkad svamp (karljohan eller trattkantareller)

1⁄2 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk smör

3 dl aborioris (italienskt risottoris)

2 dl vitt vin

7–8 dl grönsaksbuljong

2 dl riven parmesanost

1 dl crème fraiche

1⁄2 ask rucolasallad

salt och peppar

1–2 msk rivet citronskal

parmesanost

Till servering:
700 g ox-, fläsk- eller lammfilé

smör till stekning

sallad och tomater

svamprisotto

Beredning:
Låt den torkade svampen ligga i lite ljummet vatten medan du gör risotton. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja och smör i en kastrull, lägg i ris, lök och vitlök och fräs på medelvärme utan att bryna i ca 2 min under omrörning. Tillsätt vinet och låt det sakta koka in. Häll på hälften av buljongen och låt koka in under omrörning. Späd med resten av buljongen i omgångar och koka under fortsatt omrörning. Riset är klart efter ca 25 min och då ska risotton vara krämig. Krama ur och hacka svampen grovt. Fräs den i lite olja, salta och peppra. Blanda ner svamp, parmesan, crème fraiche och rucola i risotton. Smaka av med salt och peppar. Strö citronskal och lite mer parmesanost över. Krydda och stek köttet efter smak. Servera till risotton tillsammans med sallad och några tomater.

Annons