Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Risotto med svamp

29 jan, 2009
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

(4 personer)
1 1⁄2–2 dl torkad svamp (karljohan eller trattkantareller)

1⁄2 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk smör

3 dl aborioris (italienskt risottoris)

2 dl vitt vin

7–8 dl grönsaksbuljong

2 dl riven parmesanost

1 dl crème fraiche

1⁄2 ask rucolasallad

salt och peppar

1–2 msk rivet citronskal

parmesanost

Till servering:
700 g ox-, fläsk- eller lammfilé

smör till stekning

sallad och tomater

svamprisotto

Beredning:
Låt den torkade svampen ligga i lite ljummet vatten medan du gör risotton. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja och smör i en kastrull, lägg i ris, lök och vitlök och fräs på medelvärme utan att bryna i ca 2 min under omrörning. Tillsätt vinet och låt det sakta koka in. Häll på hälften av buljongen och låt koka in under omrörning. Späd med resten av buljongen i omgångar och koka under fortsatt omrörning. Riset är klart efter ca 25 min och då ska risotton vara krämig. Krama ur och hacka svampen grovt. Fräs den i lite olja, salta och peppra. Blanda ner svamp, parmesan, crème fraiche och rucola i risotton. Smaka av med salt och peppar. Strö citronskal och lite mer parmesanost över. Krydda och stek köttet efter smak. Servera till risotton tillsammans med sallad och några tomater.

Annons