Rödbetsburgare med avokado och ugnsrostade rotfruktsflarn
Tid: 40 min
Antal portioner: 4
Du behöver:
Rödbetsbiffar
2 rödbetor, skalade och grovrivna
2 dl quinoa, kokt
1 knippe salladslök, finstrimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl pankoströbröd
1 ägg
150 g fetaost, grovriven
2 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar
Pankoströbröd till panering
Olja till stekning
Rotfruktsflarn
100 g sötpotatis, rödbeta, palsternacka eller morot, skalad och tunnskivad, gärna med mandolin
Olivolja
Flingsalt
Färsk rosmarin, finhackad
Tillbehör
Skivad avokado, väl mogen
Picklad rödlök
Srirachamajonnäs
Mâchesallad, babyspenat eller grovhackad bladpersilja
Hamburgerbröd
Gör så här:
Rödbetsbiffar:
Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Forma till 4 biffar och vänd dem i pankoströbröd. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek biffarna några minuter per sida tills de blivit krispiga.
Rotfruktsflarn:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg skivad rotfrukt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och flingsalt.
Rosta mitt i ugnen i 20–25 min, eller tills rotfrukterna är krispiga i kanterna (tiden beror på rotfruktens tjocklek). Stäng av ugnen och öppna luckan. Låt chipsen ligga kvar i eftervärme i cirka 15 min.
Låt svalna på ett hushållspapper och strö på lite flingsalt och färsk rosmarin.
Receptet är från Frida Duells bok ”Mat, myt, vetenskap: Läkarens recept” som lanseras den 22 augusti.
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.