Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Så funkar köksmaskinerna

07 jul, 2010
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

STAVMIXER
Den enklaste maskinen.
Användning:

Perfekt när man ska mixa såser och soppor helt släta. Det går utmärkt att mixa direkt i kastrullen utan att det stänker. Den fungerar även till smoothies och drinkar.
Tillbehör:

Numera följer ofta en visp och en liten hackare med. Bra när man ska hacka nötter och annat i mindre mängder.
Förvaring:

Stavmixern är delbar på mitten och därmed enkel att rengöra. Lätt att stuva in i en låda.
Kommentar:

Mycket användbar, en maskin värd att investera i.
Tips:

Satsa på en med stark motor så att den verkligen orkar med det den ska göra.

BLENDER
En större och i många fall lite kraftigare mixer.
Användning:

Bra att mixa såser och soppor med. Utmärkt till smoothies, att krossa is och blanda drinkar i. Men här måste man hälla över det som ska mixas eller krossas i kärlet som står ovanpå själva motorn.
Förvaring:

Fyller en skåphylla.
Kommentar:

Gör du smoothies till hela familjen varje dag ska du absolut ha en blender.
Tips:

Annons

Täck blenderskålen med ett lock och håll en handduk över när du använder den. Motorn är ofta så stark att såsen eller soppan sprutar åt alla håll och kanter.

MATBEREDARE
En mindre hushållsassistent.
Användning:

Passar bäst att blanda lite mer fasta matvaror i, som färs, smul- och pajdeg. Bra om man vill mala sin egen lax- eller kycklingfärs samt utmärkt att riva eller skiva potatis, morötter och liknande med.
Tillbehör:

Blender, köttkvarn, olika skivor för att skiva och riva grönsaker.
Förvaring:

Kräver sin hylla i skåpet.
Kommentar:

Nästan ett måste för den som lagar mycket mat och mal kött. Men lite krånglig att göra ren.

HUSHÅLLSASSISTENT
En liten robust proffsmaskin. Ofta är skålar och redskap gjorda i rostfritt. En ganska dyr maskin, men en investering för livet.
Användning:

Absolut det bästa när man ska köra ihop matbrödsdegar i större skala. Men också super om du gör egen färs och lagar mycket mat.
Tillbehör:

Det finns mängder, till exempel köttkvarn, olika typer av vispar och degkrokar, fruktpress och pastamaskin.
Förvaring:

Tar stor plats i skåpet men är relativt lätt att hålla ren.
Kommentar:

Bakar du ofta är det här en maskin du har mycket glädje av.
Tips:

Köp en som är snygg och använd den ofta, så kan den stå framme och du slipper böket med att lyfta den ut och in ur skåpet

Av JAN-ERIK HAGBOHM. Pressbild från Kitchenaid.

Missa inte att läsa Redskapen stjärnkockarna inte kan vara utan.

Annons