Så klarar du olika middagsbjudningar – 7 etikettregler att ha koll på
Etikettregler kan kännas föråldrat men i många sammanhang förväntas du uppträda på ett mer formellt sätt än du kanske är van vid. Kanske har du blivit bjuden till ett bröllop eller ska närvara vid firandet av någon som fyller jämnt.
Läs även Etikettexperten: Här är 14 regler ett barn ska kunna
Ett enkelt sätt att veta vad man ska göra är att lite diskret titta åt de andra gästernas håll och göra likadant. Men i mångt och mycket är det bäst att själv ha koll, om inte annat för ditt eget självförtroende. Genom att kunna dessa regler kan du dinera i de flesta sammanhang och du kan njuta av maten och ditt sällskap istället för att oroa dig för om du gör rätt eller inte.
7 regler att ha koll på under en middagsbjudning:
1. Lägg bort telefonen
Idag verkar det som att ingen människa kan klara sig under en middag utan att slänga ett öga på telefonen. Det enda anledningen till varför den här regeln inte skulle gälla är om du väntar att viktigt telefonsamtal. Ha då telefonen på ljudlös med vibration och ha den i fickan. Om du får ett samtal går du först från bordet innan du tar det.
Läs även Sociala medier och bröllop – 7 saker att tänka på
2. Hantera servetten på rätt sätt
När du sätter dig till bords kanske din första instinkt är att lägga ner servetten i knät. Det indikerar dock att du är riktigt hungrig och att du måste ha mat direkt. Låt istället servetten ligga på dess rätt plats, till vänster om tallriken, och vänta tills alla har satt sig ner. När värden eller värdinnan har lagt ner servetten i knät gör du detsamma. Är ni bara två vid bordet gör ni det när båda har satt sig ner. Behöver du lämna bordet under middagen lägger du servetten på stolen. När middagen är klar lägger du servetten på samma plats som du tog den, till vänster om tallriken. Lägg den så att inga fläckar syns.
3. Vänta med att äta tills alla har blivit serverade
Det kan vara svårt att vänta tills alla har fått sin mat, speciellt om du har beställt en maträtt som är rykande varm. Det spelar dock ingen roll, du väntar med att äta tills alla har fått sin mat eller tills de som inte har fått den än insisterar på att ni andra kan börja äta.
4. Använd rätt bestick
Jobba dig inåt, brukar det heta. Använd besticken som är längst ut till den första rätten och lägg de sedan på tallriken när du är klar. En enkel regel att komma ihåg om du är osäker på vilka glas och tallrikar som är dina är regeln det fasta är till vänster och det flytande är till höger. Dina glas är således till höger om din tallrik och den tallrik som är ämnad till brödet finns till vänster.
Läs även Bästa skötseltipsen för silverbestick
5. Låt besticken vila då och då
Speciellt om du vill säga något. Att prata samtidigt som du har till exempel en kniv i handen eller ännu värre, att peka på någon med bestick i handen, är otroligt oförskämt. Lägg ner besticken då och då, njut av maten och ta en klunk av vinet (eller den dryck ni dricker). Stressa inte igenom måltiden.
6. Skåla på rätt sätt
Beroende på vart i världen du befinner dig finns det olika regler som förväntas vid en skål. I Sverige skålar mannen alltid med sin bordsdam, damen till vänster och damen mitt emot. Glaset hålls cirka en decimeter under hakans höjd, aldrig över. Glasen ska aldrig klingas, bara föras några centimeter mot varandra som en fin gest. Titta den du skålar med i ögonen i ungefär en tiondels sekund och sätt ner glaset när du ser att resterande sällskap gör det.
7. Rätta inte någon annans sätt att vara
Du kanske tycker att etikett vid middagsbordet är A och O, men även om någon vid ditt middagsbord gör något av misstagen ovan ska du inte tillrättavisa dem. Ta det i vänlig ton med personen efteråt, aldrig mitt under middagen, och gör det bara med någon du verkligen är nära med.
Källor: This is insider, Mitt kök