Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Så undviker du maten blir dålig under rötmånaden

23 jul, 2018
AvJohanna Svan
Rötmånaden är perioden på sommaren då matvaror lättare ruttnar eller blir dåliga på grund av värme och luftfuktighet. Perioden sträcker sig över en månad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rötmånaden är ett begrepp i Bondepraktikan och står för en period på ungefär en månad i slutet av juli till början av augusti.

Under rötmånaden håller många livsmedel sämre än resten av året vilket beror på att värmen och luftfuktigheten är hög, vilket gynnar bakterier. Det är därför extra viktigt att hålla bra koll på sin mat och sina livsmedel under rötmånaden för att undvika orolig mage och matförgiftning.

Rötmånaden börjar nuförtiden i slutet av fruntimmersveckan, det vill säga något av datumen 22, 23 eller 24 juli och håller på till den 22, 23 eller 24 augusti. Men egentligen kan man säga att det är mer vädret som styr när det är rötmånad.

Livsmedel som är särskilt känsliga för bakterier under rötmånaden är köttfärs, mejeriprodukter samt färsk fisk.

Tips under rötmånaden:

1. Tvätta händerna noga med tvål och vatten när du ska hantera mat. Extra viktigt om du hanterar rått kött.

2. Marinera köttet i kylen fram tills det ska läggas på grillen. Använd aldrig marinad som kommit i kontakt med rå fisk eller rått kött som sås. Använd aldrig samma fat till rått kött och färdiggrillat.

Annons

3. Håll rent på diskbänk och skärbrädor. Byt gärna disktrasa varje dag eller tvätta trasorna i 60 grader i diskmaskinen.

4. Tillaga köttfärs samma dag som du köper den.

5. Se till så att kycklingen är ordentligt genomstekt.

6. Låt inte maten stå ute för länge, ställ in i kylen så fort som möjligt. Om du är osäker på om maten är okej, släng hellre än att riskera att bli sjuk.

7. Få in kylvaror genast i kylen.

8. Slarva inte med sköljning av frukt och grönsaker.

Läs även: Så blir du av med dina bananflugor – superenkelt knep!

Av Johanna Svan och Agata Garpenlind

Källor: Wikipedia, Mitt Kök

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Annons