Snabba middagar med kyckling
1. LOTTAS MISS
Ett misstag som blev ett lyckokast och numera är ett stående inslag på menyn.
(4 personer)
3 kycklingfiléer
smör och olivolja till stekningen
2 vitlöksklyftor
1 tummestor bit färsk ingefära
några stänk sesamolja
1/2 msk japansk soja
1/2 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
nymalen svartpeppar
Till servering:
nykokt bulgur eller couscous
blekselleri
Beredning: Klipp filéerna i mindre bitar, 2×3 cm. Bryn dem i smör och olja. Tillsätt finhackad eller riven vitlök och ingefära. Stek till fin yta, 5–10 min. Stänk över sesamolja och häll på soja och balsamvinäger. Ringla honung över. Rör om, sänk värmen och låt småputtra 10–15 min. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen över och smaka av. Servera tillsammans med bulgur smak- satt med olivolja, en pytteskvätt balsam- vinäger, salt, svartpeppar
och 1–2 tunt skivade stjälkar
blekselleri.
2. TAMARAS RÄDDNING
Tar max fem minuter att förbereda. Det blir ganska mycket sås men den är så god till riset.
(4 personer)
4 kycklingfiléer
1 msk smör till formen
1–2 vitlöksklyftor, pressade
1 burk kokosmjölk, ej light
1 dl sötsur sås, finns på flaska
2 dl crème fraiche
salt
Till servering:
basmatiris
Beredning: Dela filéerna på mitten, salta och lägg dem i en smord ugnsform. Ställ in i 225° varm ugn och stek i 10–15 min.
Blanda under tiden resten av ingredienserna i en skål. Smaka av med salt. Häll såsen över kycklingen och stek i ytterligare 10–15 min. Servera tillsammans med nykokt basmatiris.
3. GRILLAD FILÉ MED AVOKADOSALSA
(4 personer)
4 kycklingfiléer
5 msk olivolja
salt
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
rivet skal och saft av 1 apelsin
1 tsk flytande honung
2 avokador, skalade, urkärnade och skurna i bitar
4 salladslökar, skurna i tunna ringar
2 kvistar färsk koriander, grovhackade
Beredning: Pensla filéerna med 2 msk olja och grilla dem på grillen eller spisen, 6–8 min. Vänd runt några gånger under tiden. Salta.
Blanda chili med rivet skal och saft av apelsin, honung, avokado, lök och resten av oljan. Vänd ner koriandern och smaka av med salt. Servera till kycklingen.