Bjud på sommartapas på terrassen – 6 enkla recept
Melonshot med getoststänger
(6 bufféportioner)
½ vattenmelon
¼ grön chili
6 stjälkar färsk mynta
2 msk lönnsirap
½ citron, saften
salt
Getoststänger:
½ baguette
ca 180 g getost
4 stjälkar färsk mynta
olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här:
1.Ta bort skalet och skär melonen i stora bitar. Lägg i en matberedare eller skål med höga kanter. Kärna ur chilin och mixa den med melon och myntablad.
2. Krydda med lönnsirap, citronsaft och salt. Förvara kallt fram till servering.
3. Värm ugnen till 190°.
4. Skär brödet i avlånga stänger. Skär getosten i bitar och fördela på brödbitarna. Hacka myntabladen och fördela ovanpå.
5. Droppa över lite olja, salta och peppra och grädda i ugnen i cirka 8 minuter (kolla så att de inte bränns). Servera till kalla melonshots.
Tips!
Servera gärna i kylda glas för extra svalka.
Bruschetta med grillad squash
(6 bufféportioner)
1 squash
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
½ baguette
3 msk olivolja till brödet
Basilikapesto:
1 knippe färsk basilika, ca 30 blad med kvistar
3–4 dl olivolja
2 msk riven parmesanost
3 msk pinjenötter
salt och svartpeppar
Garnering:
ev rosépeppar
Gör så här:
1. Värm ugnen till 190°. Skär squashen i cirka 5 mm avlånga skivor. Pensla med olivolja och stek snabbt i het panna eller på grillen. Salta, peppra och ställ åt sidan.
2. Blanda alla ingredienserna till peston. Använd gärna en minihackare eller stavmixer. Tillsätt eventuellt lite vatten om massan blir för kompakt.
3. Skär brödet i tunna skivor, lägg dem på ett ugnsgaller. Pensla med olivolja på båda sidor, rosta i ugnen i cirka 5 minuter, eller grilla i grillpanna så att de blir krispiga. Ta ut och låt svalna något.
4. Bred pesto på brödbitarna. Lägg en bit grillad squash på varje bröd och sätt ini ugnen i cirka 3 minuter. Krossa rosépepparkornen lätt och strössla över. Servera direkt.
Tips!
Aubergine i tunna skivor kan vara ett alternativ.
Krabbpannkaka med avokadosalsa
(6 bufféportioner)
2 ägg
2 dl mjölk
1¼ dl dinkelmjöl
1¹/³ dl vetemjöl
1 litet knippe koriander
200 g krabbkött på burk
salt
solrosolja, till stekning
Avokadosalsa:
2 mogna avokador
½ gurka
1 gul paprika
½ grön chili
2–5 msk jordnötsolja (eller annan olja)
1 lime, saften
torkade chiliflakes
Gör så här:
1. Vispa ägg och mjölk. Tillsätt de två mjölsorterna och vispa till en slät smet. Hacka koriandern och vänd ner den med krabba och salt i smeten.
2. Stek små pannkakor i olja tills de är spröda och fått fin färg på båda sidor.
3. Skala och tärna avokadorna. Skär även gurka, paprika och chili i fina tärningar och blanda försiktigt ihop med avokado, jordnötsolja, limesaft och chiliflakes.
4. Servera de ljumna krabbpannkakorna med en liten klick salsa på varje.
Tips!
De små pannkakorna kan stekas i förväg. Värm i ugn före servering.
Minipizza med serano
(12 stycken)
25 g jäst
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 ½ dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
200 g fullkornsvetemjöl
ca 200 g vetemjöl
Topping:
6 skivor serranoskinka
1 kula mozzarella
2 dl färdig tomatsås
salt och svartpeppar
färsk basilika
Gör så här:
1. Smula jästen i en skål med socker och salt, och rör ut det i fingervarmt vatten. Tillsätt olja och de två mjölsorterna. Knåda ihop degen och låt den sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.
2. Värm ugnen till 210°. Knåda igenom degen och forma den till 12 små bollar.
3. Kavla varje boll lätt med en kavel, så att de är ½ cm tjocka.
4. Skär skinka och ost i mindre bitar. Bred tomatsås på degplattorna och lägg på skinka och ost. Salta och peppra och lägg på ett basilikablad. Baka dem i ugnen i 12–15 minuter.
Tips!
Gör några av pizzorna vegetariska så att de passar flera.
Kyckling med nötter
(6 bufféportioner)
300 g kycklingbröstfilé
olja till stekning
Nötcrumble:
2 vitlöksklyftor
200 g cashewnötter
2 msk sesamolja
2 tsk spiskummin
½ tsk chilipulver
1 citron, saften
1 dl tahini (sesampasta)
salt
Till servering:
finhackad mynta
Gör så här:
1. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem och nötterna grovt. Blanda med sesamolja, spiskummin och chili i en matberedare eller med stavmixer tills du får en fin puré. Tillsätt citronsaft och tahini och blanda till en jämn massa. Smaka av med salt.
2. Skär kycklingen i avlånga strimlor. Vänd dem i nötcrumble och låt marinera i minst 30 minuter.
3. Trä försiktigt kycklingen på spett och stek dem i olja i en panna.
4. Toppa med mynta vid servering.
Granatäppelsallad
(6 bufféportioner)
1 granatäpple
4 msk jordnötsolja (eller annan olja)
1 gemsallad (kallas också hjärtsallad)
30 g pinjekärnor
Gör så här:
1. Halvera granatäpplet och ta ur kärnorna (om du inte använder frysta). Blanda kärnorna med oljan. Riv salladsbladen i mindre bitar och blanda med oljan och granatäppelkärnorna.
2. Rosta pinjenötterna i en torr panna, strössla dem över salladen. Servera med kycklingen.
Tips!
Frysta och tinade granatäppelkärnor är väldigt smidiga att använda.