Svamppasta med rödbeta
(4 personer)
400 g stora pastarör
4 rödbetor
200 g blandad svamp
1/2 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
rivet skal av 1/2 citron
1 dl hackade blandade örter, t ex persilja, rosmarin och basilika
1 tsk chiliflakes
salt och peppar
parmesanost
Beredning: Koka pastan al-dente i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och spola lite kallt vatten över. Koka rödbetorna nästan färdiga i lättsaltat vatten. Skala och skär i mindre bitar.
Ansa och skölj svampen, skär stora i mindre bitar. Fräs svampen i oljan i en rymlig stekpanna, 2–3 min under omrörning. Blanda ner pastan, riven vitlök och rödbetor. Låt allt bli varmt under omrörning.
Blanda ner citronskal, örter och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar. Servera rykande varm tillsammans med riven parmesan och gärna en bit bröd.
Först publicerad i Femina nummer 10 2014. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto DAVID BACK