Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Tarte Tatin

12 nov, 2013
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TARTE TATIN

(ca 6 portioner)

Deg:

2 1/2 dl vetemjöl (150 g)

100 g kylskåpskallt smör

2 msk strösocker

2 äggulor

Fyllning:

1 1/4 dl råsocker

50 g smör

4 medelstora äpplen, obesprutade och helst svenska

Till servering:

vaniljglass

Beredning: Kör ingredienserna till degen i matberedare. Platta ut degen lite och slå in den i plastfolie. Låt vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

Skala äpplena, kärna ur dem och  dem i tjocka klyftor.

Låt socker och smör till fyllningen smälta ihop i en ugnsfast stekpanna. Låt karamellisera ett par min. Tillsätt äppelklyftor och låt puttra på medelvärme i ca 15 min. Rör om då och då.

Annons

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rundel något större än stekpannan. Arrangera äpplena i pannan i ett mönster och täck dem med degen. Tryck försiktig in degen längs kanterna. Akta fingrarna så att du inte bränner dig.

Ställ in stekpannan i nedre delen av ugnen och grädda i ca 30 min eller till pajdegen har fått lite färg. Låt kakan svalna ett par minuter.

Lägg ett uppochnervänt fat ovanpå och stjälp upp det hela så att äpplena hamnar överst. Var försiktig, karamellsåsen är riktigt het. Låt svalna lite och servera sedan tillsammans med vaniljglass.

(Fotograf: Ulrika Ekblom)

Annons