Tarte Tatin
(ca 6 portioner)
Deg:
2 1/2 dl vetemjöl (150 g)
100 g kylskåpskallt smör
2 msk strösocker
2 äggulor
Fyllning:
1 1/4 dl råsocker
50 g smör
4 medelstora äpplen, obesprutade och helst svenska
Till servering:
vaniljglass
Beredning: Kör ingredienserna till degen i matberedare. Platta ut degen lite och slå in den i plastfolie. Låt vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.
Skala äpplena, kärna ur dem och dem i tjocka klyftor.
Låt socker och smör till fyllningen smälta ihop i en ugnsfast stekpanna. Låt karamellisera ett par min. Tillsätt äppelklyftor och låt puttra på medelvärme i ca 15 min. Rör om då och då.
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rundel något större än stekpannan. Arrangera äpplena i pannan i ett mönster och täck dem med degen. Tryck försiktig in degen längs kanterna. Akta fingrarna så att du inte bränner dig.
Ställ in stekpannan i nedre delen av ugnen och grädda i ca 30 min eller till pajdegen har fått lite färg. Låt kakan svalna ett par minuter.
Lägg ett uppochnervänt fat ovanpå och stjälp upp det hela så att äpplena hamnar överst. Var försiktig, karamellsåsen är riktigt het. Låt svalna lite och servera sedan tillsammans med vaniljglass.
(Fotograf: Ulrika Ekblom)