Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Ugnsbakad lax med spenat och vinsås

20 apr, 2012
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

(4 personer)
ca 700 g lax i 8 skivor
1/2 gul lök
250 g färsk bladspenat
smör till stekning
salt och peppar
8 tunna skivor kallrökt lax

Vinsås
1 msk finhackad gul lök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1/2 dl vitt vin
1 dl mjölk
2 dl grädde
2 dl fiskbuljong

Till servering
nykokt potatis, citronklyftor och en fräsch grönsallad

Till garnering
ev dill och/eller persilja

Beredning:

Lägg 4 laxskivor i en eldfast form. Skiva löken tunt och fräs den mjuk tillsammans med spenaten i en klick smör. Salta och peppra. Fördela spenaten på laxskivorna i formen. Lägg en skiva kallrökt lax på varje och toppa med de resterande laxskivorna. Salta och peppra. Ställ in i 175° varm ugn och stek i 15–20 min.

Fräs den finhackade löken till såsen i smöret i en kastrull utan att bryna. Pudra över mjölet och vispa. Häll på vin, mjölk, grädde och buljong. Låt såsen koka upp under omrörning, sänk värmen och låt puttra på svag värme i ca 10 min. Servera såsen till laxen tillsammans kokt potatis, citronklyftor och sallad. Garnera gärna med lite dill och/eller persilja.

Av Jan-Erik Hagbohm

Foto Tine Guth Linse

VILL DU HA MER LAX? Missa inte våra bästa recept med lax

Annons