Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Ugnsstekt gås med läckra tillbehör

11 nov, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Malin Söderström

(6–8 personer)
1 gås, ca 6 kg
2 äpplen
2 lökar
1 hel liten vitlök
1 kvist rosmarin
salt och peppar

Till servering (klicka för recept): 
äppel- och gräddsås
kanelkryddat äppelmos
portvinskokta katrinplommon
rödkålssallad
morötter och brysselkål

Beredning:
Börja med att ta ur gåsens innankråm. Skär äpplen, lök och vitlök i grova bitar och lägg in i buken tillsammans med rosmarin. Salta och peppra och bind upp fågeln. Salta och peppra runtom, lägg gåsen på galler och ställ in i 175° varm ugn. Ställ en djup ugnsplåt med vatten under som samlar upp fett som rinner av. Stek ca 41/2 tim. Täck ev med folie efter halva tiden. Ta ut fågeln efter ca 4 1/2 tim och låt den vila under folie ca 30 min innan den styckas och läggs upp på fat. Spar lök- och äppelblandningen till såsen.

Annons