Varm svampsallad
(4 personer)
200 g karljohanssvamp
200 g ostronskivling
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
125 g haricots verts
1 röd chilifrukt
50 g färsk spenat
1/2 dl pinjenötter
1 paket bacon
smör till stekning
salt och peppar
Till servering:
lite bröd eller en bit grillat kött
Beredning: Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Finhacka vitlöken. Skiva rödlöken tunt. Koka bönorna i lättsaltat vatten, 4–6 min. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skölj spenaten. Rosta pinjenötterna och knaperstek baconet. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek svampen i 3–4 min. Tillsätt vitlöken och fräs i ytterligare några min under omrörning. Vänd ner rödlök, bönor, chili och spenat. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en serveringsskål och toppa med pinjenötter och bacon. Servera genast med en bit bröd eller en grillad köttbit.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto ARTO VUOHELAINEN