Vegetarisk plockmat med asiatiska influenser för stora och små
Att vi hittar inspiration från utländsk mat är inget nytt och senast i raden av trendiga influenser är det asiatiska köket. Dessa recept är enkla att följa vilket gör att smårätterna inte tar så lång tid att tillaga. Bjud på härligt friska vårrullar eller stekheta och krispiga mininuggets till middagen ikväll.
Vegetariska vårrullar och mininuggets
De asiatiska influenserna i den skandinaviska matlagningen har varit oerhört populära under en längre tid nu. Vårrullen är en omtyckt klassiker, kanske för att den går att variera på så många sätt. Dessa vårrullar är helt vegetariska och kan serveras både kalla och varma. Vill du steka dem gör du dem lite större, i annat fall räcker det med att använda halva rispappret.
12 stora eller 25 små vårrullar
Du behöver:
1 paket Quorn Färs (300 g)
1 dl majonäs
1/2 msk japansk soja
2 morötter
2 gula paprikor
2-3 vårlökar
1 kruka koriander
12 ark rispapper
Salt och peppar
Dip:
1 röd chili
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger
2 msk rostade sesamfrön
Gör så här:
1. Lägg rispapper i blöt så de blir mjuka.
2. Stek färsen snabbt. Rör ihop soja och majonäs. Häll i blandningen i färsen, rör om och krydda med salt och peppar.
3. Lägg grönsaker och färs på rispapper och rulla ihop.
4. Blanda ihop alla ingredienser till dippen och låt stå till servering.
5. Vill du ha varma vårrullar steker du dessa i sesamolja på medelvärme tills de har fått fin färg.
Läs också: Nya veganprodukten innehåller mer protein än kyckling
Vegetariska mininuggets
Mininuggets – perfekta till både plockmat och barnens middag! Fritera mininuggets i omgångar och ställ fram dem direkt medan de fortfarande är varma och krispiga. En matig quinoasallad blir ett bra komplement till middagen.
4 portioner
Du behöver:
1 paket Quorn Bitar (300 g)
300 g cornflakes
2 ägg
Olja till fritering
Quinoasallad:
300 g kokt quinoa
200 g sötpotatis
200 g edamamebönor
Vitlöksdip:
2 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk citronsaft
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Quinoasallad: Dela sötpotatis i grova bitar och kör dem mjuka i ugn, cirka 15 minuter på 200 grader. Blanda quinoa, sötpotatis och edamamebönor. Smaka av med salt och peppar.
2. Vitlöksdip: Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
3. Tina bitarna. Mixa cornflakes grovt i matberedare. Knäck ägg i en skål. Rulla bitarna i ägg och sedan i cornflakes. Fritera dem gyllene i olja (oljan ska vara cirka 160 grader).
4. Servera nuggets nyfriterade med dip och quinoasallad.
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.