Vinterns hetaste glögg – succé på julens alla fester
Tricket som kommer att imponera på alla dina gäster som kommer på dina glöggkvällar är att göra egen glögg – och det är inte svårt. Resultatet blir läckra glöggdrinkar med spännande smaker och tillbehör.
Charlotte Halsius som jobbar som bartender på Stockholmskrogen Mr French, bjuder på sina godaste glöggvarianter du enkelt gör själv hemma.
Drottningglögg, 10 glas
Du behöver:
1 flaska fruktigt rött vin
1 dl portvin
2 dl farinsocker
1 dl frusna blåbär
1 dl frusna lingon
2 kanelstänger
2 bitar pomeransskal
Gör så här: Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt dra i rumstemperatur över natten. När du ska servera värmer du upp glöggen försiktigt på låg värme. Garnera med kanelstång och servera gärna med sked så att man kan äta upp alla goda bär.
Porterglögg, 10 glas
Du behöver:
1 liter porter
3 dl röd söt Vermouth
3 dl lagrad favoritsprit (cognac, whiskey eller rom)
3 dl socker
6 torkade fikon
1 dl russin
4 kanelstänger
1 msk kardemummakärnor
1 dm hackad färsk ingefära
Gör så här: Lägg portern i en kastrull och låt sjud till vätskan reducerats till 2/3. Tillsätt övriga ingredienser (förutom sprit) och låt dra i rumstemperatur över natten. När du ska servera, värm upp glöggen försiktigt på låg värme. Sila eller plocka bort kryddbitarna. Tillsätt sprit.
Garnera med fikon och servera med russin.
Ljus vinglögg, 10 glas
Du behöver:
1 flaska halvtorrt vitt vin
2 dl gin
1 dl torr sherry
1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
1 dm ingefära (färsk)
12 hela kryddnejlikor
2 bitar pomeransskal
10 krossade enbär
Tillbehör: Äppelskivor och skållade mandlar
Gör så här: Lägg alla ingredienser utom gin i en kastrull och låt dra i rumstemperatur över natten.
När du ska servera den, värm upp glöggen försiktigt på låg värme. Sila eller ta bort kryddbitarna. Tillsätt gin. Garnera med äppelskivor och servera med skållade mandlar.