Menspodden bryter tabun och tar mens på allvar
Man måste ju tycka att det är märkligt att mens har blivit ett sådant tabubelagt ämne med tanke på att hälften av jordens befolkning har just mens. Nu finns Menspodden, en podd redaktionerna till den sociala plattformen Baam och Frida ligger bakom.
– Mensfrågor engagerar hela vår målgrupp, som länge önskat en podd av redaktionen. Nu kombinerar vi ett hett ämne med en ny kanal och det känns både logiskt och rätt, säger Jennie Sandberg, chefredaktör för Baaam och Frida.
Det kommer ett nytt avsnitt av Menspodden varje vecka och i den första säsongen kommer den att avhandla åtta mensrelaterade frågor. Lyssnarna får bland mycket annat veta vad som är en normal mens, varför man är så arg när man har PMS och vad som händer i kroppen under menscykeln.
Större grepp kring mensen
Baaam och Frida står i startgroparna för att ta ett rejält grepp om mensfrågorna i den gemensamma kampanjen menssplaining.se. Där kan du redan nu, förutom kunna läsa om alla tänkbara mensrelaterade ämnen, göra testet ”Är din mens normal”.
– Mens förenar stor del av befolkningen, men trots det är det fortfarande inte lätt att ta upp problem som rör mens. Vi vill att det ska vara självklart att kunna säga att man har mensvärk och kanske måste jobba hemifrån eller prata om att man har endometrios. Det ska vara lika normalt som att säga att man har huvudvärk, säger Nathalie Mark som själv leder podden och är redaktör på Baaam.
Hon säger att många fortfarande har dålig kunskap om mens och till exempel inte vet vad en normal menssmärta är. Det gör att många lider i onödan.
Endometrios och p-piller
I det första avsnittet av Menspodden ”Endometrios – ingen vanlig mensvärk” intervjuas Hulda Andersson, som bland annat har skrivit en bok om sina egna upplevelser av diagnosen. I podden berättar hon om sin kamp för att få rätt vård, en kamp som höll på i 18 smärtsamma år.
– Endometrios räknas som en folksjukdom eftersom över 200 000 kvinnor har det, men trots det är det få som vet om att den finns. I det första avsnittet får man veta mer om endometrios och så får man höra Huldas egen historia, som är både känslomässig och fruktansvärd, säger Nathalie Mark.
I det andra avsnittet som också ligger ute redan tar Menspodden ett stort grepp om p-piller och andra hormonella preventivmedel. Barnmorskan Jessica Sunesson pratar om rädslan för hormoner, biverkningar och om vilka alternativ som finns.
– Hon pratar också mycket om att man aldrig ska acceptera jobbiga biverkningar av sina preventivmedel. Det finns lösningar, det är så många som tar för givet problemen inte går att göra något åt, säger Natalie Mark.
Hon säger att den som lyssnar på avsnittet garanterat kommer att få tillräckligt mycket information för att man ska kunna välja rätt preventivmedel.
Menspodden finns där poddar finns, som Acast, Itunes och Spotify.
Lyssna på första avsnittet här.