Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Mer ledighet hos pappor gav friskare småbarnsmammor

11 jun, 2019
AvNina Nyström
Ny studie visar att föräldrapenningens dubbeldagar har minskat den psykiska ohälsan och behovet av sjukvård hos nyblivna mammor. Och effekten är markant.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dubbeldagarna lanserades 2012 med främsta mål att öka jämställdheten i barnomvårdnaden hos svenska föräldrar – genom att skapa fler gemensamma vanor och delat ansvar.

Tidigare fick man bara de tio gemensamma dagarna efter förlossningen, men dagens regler ger föräldrarna möjlighet att vara lediga tillsammans och ta ut föräldrapenning ytterligare 30 dagar fram tills dess att barnet fyller ett år. Antalet dagar är detsamma som förut, men flexibiliteten är större.

Men en ny studie visar att reformen också hade omedelbara effekter på nyblivna mammors hälsa under det första halvåret efter förlossningen.

Ångestdämpande läkemedel minskade med 26 procent

Risken att mamman behövde uppsöka sjukhus eller specialistvård för förlossningskomplikationer och förlossningsskador minskade med 14 procent – och användandet av ångestdämpande läkemedel minskade med hela 26 procent!

Förlossningsdepression drabbar var åttonde svensk kvinna, och mörkertalet för förlossningskomplikationer är stort eftersom många avvisas med ”så där blir det när man fött barn”.

Annons

Även uttaget av antibiotika minskade med 11 procent. Inom samtliga områden var skillnaden allra störst under de tre första månaderna.

– De är oväntat stora effekter, och reformen kostade i princip ingenting, säger Petra Persson, forskare vid Stanfords Universitet och en av studiens två huvudförfattare, i en intervju med DN.

I genomsnitt tas bara några av dubbeldagarna ut. I samband med resultaten ovan ser forskarna det som ett tecken på att dagarna verkligen används på bästa sätt – för att stötta mamman under tuffa perioder, snarare än ”bara” lediga dagar för egen del.

Studien, som ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift, bygger på registeruppgifter från nästan 90 000 svenska föräldrapar. Mer flexibilitet och betald ledighet för nyblivna mödrar är en fråga som välbehövligt börjar lyftas allt mer världen över, men frågan om pappaledighet tyvärr är än längre bort. Man får hoppas att den här forskningen kan ge vatten på kvarnen.

Annons

Bild: TT

Läs mer:

Hanna Hedlund berättar om sina förlossningsskador

Förlossningsdepression – här är vanliga symtom

12 skäl till att alla mammor är superhjältar!

Annons