Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Metoo-backlash – kvinnor har svårare att få anställning

03 sep, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Kvinnor i USA kan ha det tuffare att få en anställning efter Metoo, det visar en ny studie från Harvard Business School. I Sverige har Metoo snarare hjälpt jämställdheten, åtminstone om man utgår från vad vi vet idag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter Metoo skulle kvinnorna äntligen få revansch på arbetsmarknaden. Men hur det blivit? I vissa delar av världen har det tyvärr blivit en Metoo-backlash där kvinnor inte alls har fått fördelar – tvärtom. En undersökning med cirka 500 personer som Harvard Business School gjort visar till exempel att Metoo har påverkat arbetslivet i USA på helt fel sätt.

Undersökningen visar att så många som 27 procent av de tillfrågade männen nu om möjligt undviker att ha enskilda möten med kvinnliga kolleger. Mer än var femte man är också mindre villig att tillsätta kvinnor till tjänster som innebär täta kontakter, som till exempel jobbresor. Det visade sig också att så många som var femte man undviker att anställa attraktiva kvinnor.

– Jag är inte direkt förvånad över siffrorna, men besviken. När män säger att ”Jag tänker inte anställa dig” eller ”Jag kommer att exkludera dig från en aktivitet” så är det steg bakåt. säger Rachel Sturm, professor vid Wright State University, som jobbade med projektet.

Annons

I undersökningen kunde man också se att vanliga utbildningar i hur man ska undvika sexuella trakasserier på arbetsplatserna inte fungerar. Till stor det beror det på att utbildningarna ofta går ut på att man ska lära sig känna igen var gränserna för sexuella trakasserier går – och det vet man redan. Problemet är snarare att man inte bryr sig om gränserna.

Hur Metoo har påverkat arbetslivet i Sverige

Det man undrar nu är ju om man har kunnat se en liknande backlash efter Metoo i Sverige? Det verkar inte så, tvärtom har Metoo haft en positiv inverkan på många arbetsplatser. Orättvisorna blottlades och de företag som nu inte jobbar med jämställdhetsplaner får svårt att få de mest kvalificerade kvinnorna som sökande till utlysta tjänster. Dagens unga ställer högre krav på arbetsplatserna och accepterar inte en kultur där manliga sökanden prioriteras eller där man inte vågar prata om jämställdhetsproblem, det visar en undersökning från svenska Equality Sweden.

Annons

Lisa Lindström på Jämställdhetsmyndigheten säger också att det inte finns några studier som pekar på att vi har gått åt samma håll som i USA, utan också hon ser positiva förändringar.

– Det vi har sett är att många aktörer inom arbetslivet antingen har uppdaterat sina gamla riktlinjer gällande sexuella trakasserier och jämställdhet, eller tagit fram nya.

Metoo ökade benägenheten att anmäla

Metoo har också ökat benägenheten att anmäla om man varit utsatt. Statistiska centralbyrån gör på uppdrag av Arbetsmiljöverket, vartannat år undersökningar om arbetsförhållanden inom svenskt arbetsliv, och ju fler som anmäler desto bättre statistik på hur det faktiskt ser ut i Sverige kommer vi att få.

– Fortfarande finns förstås en stor underrapportering beroende dels på skam och dels på att man kanske sitter på ett vikariat och inte vet vad en anmälan kan få för repressalier. Som arbetsgivare har du ansvar att arbeta förebyggande mot sexuella trakasserier, och som arbetsgivare ska du även agera för att stoppa sexuella trakasserier om de trots det förbyggande arbetet, skulle inträffa, säger Lisa Lindström.

Källa: Harvard Business School 

Foto: TT

Läs mer:

Sugen på en ny karriär? Poddarna som inspirerar

Nästan varannan kvinna utsatt för sexuella övergrepp

 

Annons