Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

30 år gamla skon är höstens skönaste trend – så stylar modeproffsen den idag

12 sep, 2024
Från prinsessan Diana och Spice Girls på 90-talet till modeveckan i Paris 2024 – här är skon som gjort en hyllad och spännande moderesa genom historien!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarna svarar: Det här är det bästa med att åldrasBrand logo
Kändisarna svarar: Det här är det bästa med att åldras

Att följa modetrender är ibland som att resa tillbaka i tiden och återuppleva en tidsepok på nytt. Under senare år har vi sett trender från både 70- 80- och 90-talet komma tillbaka och bjudit på en hel del nostalgi och minnen.

För någon vecka sedan skrev vi om att 80-talskavajen med breda axlar är tillbaka i trend – och nu är det dags att spola fram modehistorien lite och fokusera på det härliga 90-talet.

För just nu syns den klassiska och sportiga gympaskon överallt – som i modern tid kallas för chunky sneakers. De klumpiga skorna har varit populära under flera år men nu är det den sportiga varianten som seglat upp i trend. En modell som var superpopulär under 90-talet.

Annons
Prinsessan Diana sneakers
Prinsessan Diana i ett par chunky sneakers och tub-sockor 1996 – en look som hade varit helt rätt 2024! TT

Historien bakom chunky sneakers

Historien bakom sneakers tar oss tillbaka hela vägen till 1800-talet då flera modeföretag började utveckla och tillverka mer bekväma skor att idrotta i. Från början ansågs skon bara vara en sko att sporta i, men i mitten av 1900-talet började gränsen mellan att sneakers var en idrottssko och vardagssko suddas ut – och där förändrades skomodet för all framtid.

Sportmodet tog fart ordentligt under 80-talet då sneakers blev en stor modesuccé världen över och modevarumärket Pumpa släppte sin första Cali-modell. Lite senare, under 90-talet, växte den ikoniska chunky sneaker-modellen fram och har sedan dess varit en populär och älskad sko som kombinerar komfort och stil. Skon kallas för chunky sneakers då modellen kännetecknas av klumpig design och rejäla skosulor.

Annons
Spice girls 90-talet skor
Skon seglade upp på trendlistan då flera artister anammade sport-trenden. Här ser vi Spice Girls på 90-talet – och Sporty Spice i ett par chunky sneakers. REX

Idag har skon uppdaterats i både teknik och design och har en självklar plats i garderoben. Under senaste åren har stilrena och vita chunky sneakers varit en stor modehit – men nu verkar de blåsa idrottsvindar i modevärlden då de klassiska ”gympaskorna" syns överallt. Gärna gråa med sportiga detaljer, färgade skosnören och stadiga fotsulor.

Så stylar vi gympaskon 2024

Den klassiska gymnastikskon, som idag ofta benämns som sneakers, används både av fashionistor, artister och politiker idag (läs om Magdalena Anderssons skomiss här!). Nedan listar vi lite härliga looks där skon får stå i fokus!

Annons
Sportiga sneakers fashion week
På Paris Fashion Week har den sportiga gympaskon varit en stor modehit senaste säsongerna. TT
taylor swift i ett par sportiga sneakers
Taylor Swift i ett par sneakers och höga strumpor – en modekombination som var otrendig och omodern för några år sedan, men helt rätt nu! TT
Annons
Vita sneakers chunky street style fashion week
En perfekt sneaker i höst! Vita chunky sneakers med gråa sportiga detaljer. TT
Fashion Week street style sneakers stylingtips
Modevarumärket New Balance har gjort sneakers sedan 90-talet och har sedan dess varit en tidlös klassiker. TT
Annons
Feminas modechef: Tre trender från Köpenhamns modevecka 2024Brand logo
Feminas modechef: Tre trender från Köpenhamns modevecka 2024
Annons