Trendar: Se ''Femina Stylar''ModetrenderPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarHöstmodeKungligt modeModeveckanKontorskläder

54 år gamla plagget är helrätt i sommar – historien bakom

25 jul, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Till vardag och fest. På landet och i stan. Jeanskjolen passar på de flesta platser – och till alla tillfällen. Femina berättar historien om en älskad klassiker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesternaBrand logo
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesterna

Det finns få plagg som är lika helrätt under sommarens varma månader som jeanskjolen. Lång eller kort. Vid eller mer tight – alla modeller fungerar. Just nu är det, dock, kanske den hellånga jeanskjolen som är allra mest trendig. Gärna i en blå, cremevit eller svartgrå kulör. Snyggast är jeanskjolen kombinerad med något enkelt, som ett vitt linne, en krispig t-shirt eller en skjorta.

En av 1970-talets denimkjolar.

Historien bakom jeanskjolen – då blev den poppis

Men, hur ser då historien bakom jeanskjolen ut – egentligen? Femina har grävt i arkiven och tagit reda på att denimkjolen har minst 50 år på nacken. Men dess arv går, förstås, längre tillbaka än då. Kvinnor bar jeansbyxor redan på 1940-talet, medan de arbetade i fabrikerna under andra världskriget.

Annons
Jeanskjolen som den såg ut på 1980-talet.

Men det var först 30 år senare, på 1970-talet som jeanskjolen såg dagens ljus (jeansshortsen däremot, föddes redan på 1950-talet). De första jeanskjolarna var plagg i ”hippiestil” och bestod av omsydda jeans som gått sönder. Att göra jeansen till en kjol var ett enkelt sätt att återanvända, och ge nytt liv till, ett par trasiga byxor.

En minimalistisk jeanskjol på catwalken i slutet av 90-talet.

Den första generationen jeanskjolar var långa, men med tiden blev de kortare. Först gick de till knäet, därefter till låret. Med tiden kom de ”riktiga” jeanskjolarna. De som var sydda som en kjol, från början. De gjordes också i fler modeller: klockade, a-linjeformade, i pennmodell...

Annons
En kjol eller ett.. skärp? På 00-talet skulle jeanskjolen vara riktigt kort.

Plötsligt uppstod jeanskjolen i alla möjliga former: med fransar, spetsar, läderfransar, broderier, lappar, strass eller till och med målningar. Ett annat sätt att förnya kjolen var att sätta gylfen på sidan, och göra den dold.

2024 är det, primärt, den långa jeanskjolen som gäller. Här på Nicky Hilton.

Under 1980-talet utvecklades jeanskjolen ytterligare, med volanger och andra typer av material. Då tillkom speciellt en färg: den stentvättade. Sedan dess har modet med jeanskjolar kommit och gått. Vissa år är de kortare, andra längre. Men hajpen har bestått.

Annons
Emily Ratajkowsk i en assymetrisk jeanskjolsvariant.

Mängder av kändisar har, under åren, burit jeanskjolar. Bland jeanskjolens mest hängivna fanns märks, exempelvis, Nicole Richie, Lauren Hill och, förstås, nya it-girls som Bella Hadid, Hailey Baldwin och Emily Ratajkowski.

Charli XCX i en kort gråsvart jeanskjol.
Annons