Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

Att välja hållbart mode

11 apr, 2014
AvCaroline Löfgren
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
 Kowtow från Nya Zeeland producerar unika och genomarbetade plagg helt i ekologisk och fairtradecertifierad bomull.

Kowtow från Nya Zeeland producerar unika och genomarbetade plagg helt i ekologisk och fairtradecertifierad bomull.
Annika Göth Nilsson driver webbutiken ANDfair

1. Vad är hållbart mode?

Hållbart mode har producerats med respekt för både människor och miljö. Det är allt från plagg som är gjorda av ekologiska material, att produktionen sker under sunda villkor till second hand och vintage.

Att välja ekologiska material är bättre för miljön, de som arbetar med produktionen och dig själv. Vi utsätts för så mycket onödiga kemikalier även i de kläder vi bär och en väldigt viktig del i hållbart mode handlar om hur arbetsvillkoren i produktionen ser ut.

2. Vad är det första steget man kan ta som konsument för att förändra din modekonsumtion?

Annons

Man får börja med små steg. Det är kanske inte helt lätt att vända från en dag till en annan. Se det som en process och börja med att fundera och ifrågasätta dina invanda shoppingmönster.

Fråga i butiker hur produktionsvillkoren ser ut och börja även fråga efter hållbart producerat mode. Våga sen prova nya varumärken som arbetar medvetet med dessa frågor.

Tänk Slow Fashion, som är ett förhållningssätt till mode som handlar om att sakta ner och prioritera, tänka efter och att välja mer hållbara lösningar inom mode. Inom Slow Fashion kopplar man samman nöjet med mode med medvetenhet och ansvar. Mode är kul och något man ska njuta av.

3. Viktigast att tänka på om man vill bygga upp en hållbar modegarderob?

Gör en inventering och fundera på vad det är för nytt du verkligen behöver. Det är ju inte så hållbart att kasta ut allt och börja om från början. Vi är många med överfulla garderober med kläder som glömts bort – återupptäck dem!

Annons

När man sen köper nya plagg är det bra att satsa på bra basplagg, tillverkade i ekologiska material. När man väl upptäckt det hållbara modet är det lättare att välja fler plagg som är producerade på ett schysst sätt.

Tänk kvalitet framför kvantitet och tänka långsiktigt. Köp färre plagg och våga lägg lite pengar och energi på dem. Tänk att alla nya plagg ska kvala in som favoritplagg. Det är ju favoritplaggen man använder ofta, mycket och länge och gärna lagar i fall de går sönder.

ANDfair-modeplock med bästa  hållbara plaggen.
ANDfair-modeplock med bästa hållbara plaggen.

Plagg valda av Annika!

1. Kiddo klänning, 800 kr, The Baand.

2. Habika linne, 350 kr, The Baand.

3. Wanja kjol, 1 700 kr, Aiayu.

4. Aurelie topp, 1 800 kr, Aiayu.

5. Inas  t-shirt, 500 kr, The Baand.

Annons