Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

Här är färgerna du ska undvika om du känner dig blek – enligt SVT-stylisten

20 okt, 2024
AvSara Löf Nyqvist
FotografShutterstock/peter knutson
Att omfamna sitt gråa hår eller att gå in i en höst- och vintersäsong kan göra att du känner dig lite blek i hudtonen. Vi har frågat stylist-proffset Hedvig Andér om vilka färger vi ska satsa på – och vilka vi ska undvika – för att få mer lyster till ansiktet!
– Om man börjar bli gråhårig är det oerhört viktigt, säger SVT-stylisten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så stylar du den vadlånga kjolen- på tre enkla sätt med Emma DanielssonBrand logo
Så stylar du den vadlånga kjolen- på tre enkla sätt med Emma Danielsson

Femina har pratat med SVT- och Go’kväll-stylisten Hedvig Andér om basgarderobens tidlösa plagg och om det vanligaste klädproblemet som kunder vill ha hjälp med. Vi passade även på att fråga om vilka färger man ska satsa på om man känner sig blek, speciellt nu under höst- och vinterhalvåret.

Enligt Hedvig så ska man undvika mörka och starka färger, då de suger åt sig ljuset från ansiktet.

– Ljusa färger reflekterar ljuset bättre än en mörk färg. En mörk färg suger åt sig ljuset. En stark färg kan göra att man ser ännu mer blek ut och då är det nästan bättre att gå ner lite i intensitet på färg för att få ljuset till ansiktet, säger hon.

Annons
Hedvig Andér go'kväll stylist mode
Hedvig Andér. Peter Knutson

Att bli äldre och omfamna det gråa håret

Hedvig, som själv är 64 år, säger att hon upplever att man kan tappa lite pigment ju äldre man blir. Det i kombination med att bli gråhårig kan göra att det blir svårt att hitta vilka färger man passar i.

– Om man börjar bli gråhårig är det oerhört viktigt att man inte färgar sitt hår för kallt eller för varmt, utan att det överrensstämmer med hud- och ögonfärg, säger hon och fortsätter:

– Har man tidigare varit varm i sin hårton och sen börjar färga de kallare när man blir grå så skär sig den kalla hårfärgen mot din hudfärg som inte alls har det pigmentet, säger hon.

Annons

Själv blev hon gråhårig efter att hon fått sitt sista barn men övergången för henne var inte så stor då Hedvig var ljushårig tidigare.

Grått hår
”Om man börjar bli gråhårig är det oerhört viktigt att man inte färgar sitt hår för kallt eller för varmt”, säger Hedvig Andér. TT/Shutterstock

– Men det är ett väldigt stort steg om man har varit mörk och blir gråhårig. Men vi har ju sett flera fina exempel på sista tiden som valt att bli grå, och det är jättesnyggt! Till exempel SVT-profilen Pernilla Månsson Colt och programledaren Agneta Sjödin.

Sammanfattningsvis tipsar Hedvig om att klä sig i ljusa färger om du känner dig blek, och addera lite färg i form av smink om du vill det.

Annons

– Om du känner dig blek: ta avstånd från svart och för mörka toner. Jobba in mer ljusare färger. Och sedan kanske ta hjälp att hitta en bra och enkel make up till dig, färga ögonbryn och lite så där. Det gör en stor skillnad. Bara genom att plocka och färga ögonbryn tycker jag kan bidra med jättemycket färg till ett ansikte, säger hon.

Se 5 tecken på att du behöver en ny behåBrand logo
Se 5 tecken på att du behöver en ny behå
Annons