Experten: Så får du din gamla ulltröja att se ut som ny!
Äntligen är det dags att svepa in oss i varma och härliga yllekläder. Dock finns det en sak som kan vara irriterande med ull – nämligen att det nopprar. Oavsett hur försiktig du är med plagget, så kommer nopprorna alltid att dyka upp.
Som tur är så finns det en lösning på problemet!
– Vissa människor är extremt försiktiga men ser ändå nopprorna så fort de dyker upp, trots att andra inte märker. Skillnaderna är stora med hur viktigt detta är för olika människor, säger klädforskaren Ingun Grimstad Klepp till KK.
De stora nopprorna kan oftast tas bort för hand men när de kommer till de allra minsta kan man behöva hjälp av olika verktyg, enligt klädforskaren Klepp.
– Noppborttagaren hjälper dina kläder att hålla längre.
Värna om din favorittröja!
Men först borde vi reda ut – varför blir våra ullplagg noppriga?
Enligt hushållskonsulten Hege-Therese Nilsen uppstår nopprorna när korta och långa fibrer i ullen "grälar" med varandra.
– Ju tunnare tråden är, desto snabbare blir det nopprigt. Merinoull och kashmir får lätt noppror, förklarar hon.
Enligt Nilsen kommer plagg med en blandning av syntetiska fibrer och blandfibrer att noppra väldigt mycket. Noppror uppstår oftast där det är som mest friktion och värme, som under armarna, runt bröstet eller mellan låren.
Det kan också vara bra att tänka på vad man har över ullplagget om man vill undvika problemet, säger hushållskonsulten.
– Om du har en väldigt fin stickad tröja och sedan tar på dig en tjock fleece eller en jacka med bomull i fodret, kommer det att bli friktion och lättare nopprigt. Detsamma gäller om du bär en väska på sned eller över axeln.
Så får du din gamla ulltröja att se ut som ny
Som tur är finns det sätt att undvika problemet – vissa metoder mer skonsamma än andra!
– En noppkam är enkel, lätt och effektiv på det mesta. En sådan kam bör alla som inte vill ha noppror på sina kläder ha, tipsar Klepp.
Hushållskonsulten Hege-Therese Nilsen anser även hon att noppkam är den bästa metoden, men om man har väldigt små noppror är det inte säkert att kammen kommer få bort allt.
Då använder Nilsen istället en elektrisk noppborttagare. Dock får man vara lite försiktigare med den.
Den ser nästan ut som en rakhyvel, med en metallbit som man trycker ner mot plagget.
– Jag gör alltid detta på ett strykbräde så att plagget ligger helt platt. Men om du trycker noppborttagaren för hårt mot plagget kan du skära i fibrerna och göra hål, säger hon.
Därför kammar hon alltid först med noppkammen och går försiktigt över med den elektriska noppborttagaren som sista steg.
Noppmaskiner kan vara väldigt effektiva, men skillnaderna mellan dem är stora! Det kan vara smart att att leta efter den som passar ens förväntningar och jämföra innan man köper, säger Klepp.
Bild: TT