Här dyker Victoria upp i det perfekta plagget till nyår – som du även kan använda till vardags
De senaste åren har en ny kunglig jultradition utkristalliserat sig. Den sker varje år, på julafton. Då, på kvällen, läser kronprinsessan Victoria julevangeliet i Sveriges television.
Julevangeliet är det stycke ur Bibeln (Lukasevangeliet 2:1–20) som handlar om Jesu födelse och som blir uppläst i många kyrkor och hem under julhelgen. Läsningen spelades in i Slottskyrkan på Kungliga Slottet i Stockholm.
Kronprinsessan passade också på att skicka alla tittare en julhälsning:
– Med dessa ord önskar jag dig en riktigt god och fridfull juletid.
Här kan se Victorias julläsning och hälsning i sin helhet.
Det bar Victoria i Slottskyrkan – därifrån kommer hennes knytblus
Under läsningen satsade kronprinsessan Victoria på ett par örhängen från Gas Bijoux, vilket den kungliga modesajten UFO No More var först att meddela. Hon bar också en vacker knytblus från svenska designern Camilla Thulin. Blusen, vinröd och blank, är i modellen Maggie.
Just plagget knytblus är återkommande i Victorias garderob. Hon har burit plagget i flera år och har det i mängder av versioner och färger.
Och faktum är att knytblusen kanske är det perfekta plagget till nyår. Det är vackert, elegant och passar i de flesta miljöer – beroende på styling. Bär den till en kjol och ett par klackar till den lite mer glammigare festen, eller satsa på att matcha blusen till ett par sköna byxor och tofflor, om du befinner dig i fjällstugan. På grund av plaggets höga hals kan det, med fördel, också bäras under en tjockare tröja eller kofta. Men, det bästa av allt? Investerar du i en knytblus kan du bära plagget också en vanlig dag på jobbet. Knytblusen kan kläs upp – och ned, helt beroende på tycke och smak.
Knytblusens historia
Knytblusen bär också på en spännande modehistoria. Modeexperten Philip Warkander har berättat för finska Yle att plagget var viktigt för kvinnor i yrkeslivet på 70- och 80-talen, då den professionella världen var manligt kodad. Det fanns en tydlig uniform för män: kostym, skjorta och slips.
Knytblusen blev då kvinnans uniform, och möjliggjorde att hon kunde verka både professionell och kvinnlig. Senare har mängder av kända kvinnliga ansikten burit plagget. Margaret Thatcher älskade knytblusen och genom den tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademien, Sara Danius, blev knytblusen en symbol för kvinnokamp. Detta i och med #metoo och den efterföljande knytblusmanifestationen som skedde efter att Danius lämnat sin post inom akademien efter ett internt bråk gällande den så kallade kulturprofilen.