Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

SVT-stylisten om det som flest kvinnor vill ha hjälp med

17 okt, 2024
AvSara Löf Nyqvist
FotografPeter Knutson/SVT
Femina har pratat med SVT-stylisten Hedvig Andér som berättar om de två sakerna flest kunder vill ha hjälp med när det gäller kläder och styling.
– Man hakar ofta upp sig, speciellt kvinnor, på saker, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så stylar du den stickadeklänningen – på tre enkla sätt med Emma DanielssonBrand logo
Så stylar du den stickadeklänningen – på tre enkla sätt med Emma Danielsson

Vi är vana att se henne i tv-rutan när hon stylar privatpersoner i SVTs program Go’kväll. Hedvig Andér, 64, har hjälp hundratals personer med att hitta sin stil genom åren och enligt henne finns det två saker som de flesta vill ha hjälp med.

– De flesta säger trots allt att de vill veta vilka kläder de passar i, att de har svårt att se det. Man hakar ofta upp sig, speciellt kvinnor, på saker som att ”Jag är rund om magen. Jag är si eller jag är så”, säger hon.

Att hitta rätt passform för sin kropp

Passform är alltså en av sakerna flest kunder vill ha hjälp med, och enligt Hedvig handlar det om att se helheten i stället för sina skavanker och komplex.

– Målet är aldrig att du ska se smal ut när du klär dig. Målet är att du ska vara välklädd och ha en fin balans i det du sätter på dig, en bra kompostion, säger hon och fortsätter:

Annons

– Vi ser alla olika ut. Det är ju så, det går inte att komma ifrån. Vi är korta, vi är långa, en del är lite bredare över höfterna och andra är bredare över axlarna. Och då är det klart att vissa kläder passar vissa kroppsformer bättre. Det blir en helhet som blir bättre om man väljer det ena eller andra, säger hon.

Vilken färg passar jag i?

Även färg är något flera vill ha hjälp med, speciellt nu på senare tid när färganalyser har blivit populärt. Men enligt Hedvig kan färganalys göra att man blir låst i vad som passar en och inte.

– Det är inget fel med färganalys, men jag tror att de flesta känner vilka färger de passar i. Vi omger oss av färger och det finns undersökningar som säger att 70 procent av alla inköp vi gör handlar vi för att vi gillar färgen.

Hedvigs tips är att testa sig fram och välja den färg som du själv känner att du passar i. Något hon tycker att man ska göra även när det gäller passform på kläderna.

– Om någon kommer i ett plagg som kanske har ”fel” passform eller ”fel” färg, men personen själv gillar det, då bär den ju den personen upp det, och det är ändå det viktigaste, säger hon.

3 steg för en hållbar garderob med Johanna LeymannBrand logo
3 steg för en hållbar garderob med Johanna Leymann
Annons