Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Modeveckan Kontorskläder Höstkappor

Hon köpte designerväska – möttes av kritik

05 nov, 2024
AvMalin H. Haugan
FotografMalin Iden/TT
Är en designerväska verkligen en investering eller bara slöseri med pengar? I en värld där mode och ekonomi ständigt korsas, utforskar vi drömmen om lyxiga väskor, hur de kan öka i värde, och vad experterna säger om köpen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Camilla Thulin om modebranschen och dagens skönhetsidealBrand logo
Camilla Thulin om modebranschen och dagens skönhetsideal

Jag har alltid drömt om en garderob fylld med kläder och väskor från dyra lyxmärken. Troligtvis är det alla romantiska komedier och serier som Sex and the City som har gett mig mina orealistiska förväntningar på vuxenlivet, och därmed möjligheterna till lyxiga köp.

Men en väska kan jag väl unna mig?

Men när jag klickade hem en designerväska fick jag blandade reaktioner.

Själv såg jag väskan som ett bra köp, till och med en god investering. "Den här väskan kommer att öka i värde," sa jag till min pojkvän när väskan kom hem. Han skrattade och sa snabbt att det bara var ännu ett sätt att försvara min glädje för shopping.

Designerväskor har tidigare visat sig vara en riktig investering – men kan jag verkligen försvara ett så dyrt köp?

Ett dröm inköp

svart väska
Zhi Qi

Om du frågar mig varför jag vill spendera pengar på en så dyr väska, handlar det inte bara om att den kan öka i värde. Det är framför allt för att jag vill ha just den väskan. Jag gillar att inte alla har den, den är välgjord, den kommer hålla länge och kanske till och med kan gå i arv en dag.

Annons

Kring frågan om varför så många drömmer om att äga en designerväska säger KKs modeansvariga Ida Elise Eide Einarsdóttir följande:

– För att modebranschen gör det den är bäst på: att sälja en dröm. Det kan kanske verka som ett paradox, särskilt i en värld i kris. Men så har det alltid varit med mode. Kanske handlar det också om en form av verklighetsflykt, särskilt när det gäller mindre lyxprodukter och "läppstiftseffekten".

Chefsredaktör Ingeborg Heldal hävdar att det finns olika anledningar till varför många drömmer om en dyr designerväska. Men framförallt tror hon att det handlar om drömmen om att nå det ouppnåeliga.

Prinsessan Diana dior

Hon har själv alltid varit intresserad av mode, och när prinsessan Diana dök upp med väskor från Dior, var hon helt såld.

Annons

Hon ville ha en bit av drömmen om Diana och köpte därav väskan uppkallad efter prinsessan, en Lady Dior.

– Sedan dess har jag haft många väskor på önskelistan, även om de inte alla har hittat sin väg in i min garderob, men en Lady Dior har jag.

Har blivit en statusmarkör

Ingeborg Heldal Lady Dior

Kanske ligger mycket av magin just i att drömma sig bort till ett liv fyllt av lyx, utan ekonomiska bekymmer och allt som kommer med det.

– För många det nog också om vad det signalerar att bära en speciell väska, säger Heldal.

Som Carrie i Sex and the City säger till Samantha när hon längtansfullt stirrar på en Hermès Birkin i skyltfönstret: "Birkin-väskan? Det är inte ens din stil." Varpå Samantha svarar: "Det handlar inte så mycket om stilen, utan om vad det innebär att bära den. När jag går runt i stan med den väskan kommer jag att veta att jag har lyckats!"

Annons

Det går inte att förneka att märkeskläder är en form av statusmarkör. På många sätt visar man upp sin plånbok när man strosar runt med en väska som kostar flera tusen, samma sak gäller för dyra bilar eller klockor – om du frågar mig.

Och om det är något jag inte vill erkänna så är det att jag går runt med en dyr väska för att visa omgivningen att jag har pengar – för det har jag inte. Jag är öppen med min ekonomi och mina vänner vet att jag inte har råd att slösa mina pengar.

Gucci Jackie
Privat

Tvärtom måste jag vara försiktig om jag ska ha råd att köpa en egen lägenhet, men om vi ska ta ännu ett Carrie-citat: "Jag gillar mina pengar där jag kan se dem – hängandes i min garderob."

Vilket leder mig till nästa fråga: när har man egentligen råd att köpa en designerväska?

Annons

Går dyra köp alltid att försvara?

Många skulle kanske säga att om man inte har råd att köpa en lägenhet, så har man inte råd att köpa en designerväska. Det har jag också hört flera gånger.

Men till mitt försvar spenderar jag inte lika mycket tid ute eller lägger ner svindlande summor på resor. Jag lägger heller inga pengar på golf-, skid- eller klätterutrustning.

En väninna sa till mig att det kanske är dumt att spendera så mycket pengar på en väska när man inte har en lägenhet, men samtidigt är det bättre att köpa några dyra saker som man vet håller länge än att köpa fast fashion. Medan min väskglada vän tror att det som avgör om en väska är ett bra köp är anledningen till att du köper väskan.

– Köper man en väska för att alla andra har den, kommer man troligtvis inte att hitta glädje i den. Om man köper väskan som en investering, kommer valet av väska att avgöra om det är ett bra köp eller inte. Men om man köper en väska för att den ger mycket glädje och man verkligen vill använda den, så är det också ett bra köp.

Annons

Enligt KKs modeansvariga är designerväskor en form av identitetsmarkörer, och med det följer en helt legitim diskussion om köptryck som absolut borde tas upp, menar hon.

– Men som vanligt är det relativt enkelt att skratta åt mode och avfärda det som något ytligt och oviktigt. Men kläder är mer än bara kläder och mode är mer än bara mode, och särskilt designerväskor har flera gånger framhållits som en bättre investering än både guld och aktier. Så kanske är det inte så dumt ändå?

modechef Ida Elise Eide Einarsdóttir

Många tycker att det är galet att lägga flera tusentals kronor på något där du bara ska ha din mobil och plånbok, och på många sätt håller jag med. Tänk på vad de pengarna skulle kunna användas till istället!

Debatten om väskor är på intet sätt ny, och 2019 kom ämnet upp i ett avsnitt av Lindmo. Med glimten i ögat sa skådespelerskan Linn Skåber följande:

Annons

– För mig känns det mer naturligt att döda en människa än att köpa en väska för 15 000 kronor. Om du står där med en sådan väska och jag säger något som: "Åh, vilken fin väska", så är det bara lögn. Jag tänker: "Du är ju inte riktigt klok." Alltså, om du går runt med en väska för 15 000 kronor i den här världen vi lever i nu, då kan du lika gärna tatuera in "idiot" i pannan.

Flera modeprofiler, som Jenny Skavlan och Fetisha Williams, har också uttryckt att de inte förstår människor som lägger tusenlappar på en designerväska.

– Om du har 20 000 kronor över till en väska kanske du inte har några större problem? har Fetisha Williams sagt till KK i ett tidigare sammanhang.

Det råder ingen tvekan om att det är bra poänger, men jag har ändå inte mött samma reaktioner när det gäller andra dyra saker som folk lägger pengar på.

Ska inte skämmas över sina inköp

För om vi tittar på priserna för en golfutrustning eller en ny cykel, är det snabbt lika dyrt, om inte dyrare än många väskor.

Annons

– Det som irriterar mig är att det ofta är så stort fokus på just dyra väskor. Det verkar som att vi ska skämmas för att investera i dem. Medan man utan att blinka kan slösa tusentals kronor på otroligt dyra skidor, cyklar, golfutrustning eller instrument utan att någon ens höjer på ögonbrynen, säger Heldal och tillägger:

– Jag opponerar mig kraftigt mot att det bara är de klassiskt feminina sakerna som ska anses som vulgära att spendera pengar på, och att skammen ska placeras där.

Med det sagt har Heldal ändå full förståelse för att många får en chock av priserna på många lyxvaror och aldrig själva skulle kunna tänka sig att lägga 20 000 på en väska.

skyltdockor
Federico Magonio

Einarsdóttir menar på att det måste få vara okej att vilja äga en designerväska.

– Det konstateras snabbt att kanske just kvinnor upplever både tillfogad och självförvållad skam när det kommer till materiella ting som kläder och accessoarer. Skulle vi se det på samma sätt om det var män och klockor? Jag är inte säker på det.

Annons

För det handlar givetvis inte om en 15-åring som använder en Louis Vuitton-väska till skolböckerna, utan om vuxna människor som använder sina egna pengar på något de förmodligen sparat till under en längre tid, betonar hon.

– När jag köpte min Lady Dior hade jag sparat och sparat och sparat. Det vägrar jag att skämmas för! Säger Heldal.

– Många köper en livslång dröm. Andra gör en investering. En designerväska är inte nödvändigtvis annorlunda än till exempel en klocka i det avseendet, säger Einarsdóttir.

Detta bör du tänka på om du vill köpa en designerväska

För att en designerväska ska vara en bra investering finns det ändå ett par saker man bör tänka en extra gång på, enligt Einarsdóttir.

– För att göra en god investering krävs både kunskap, klarsyn och research. Utöver egna preferenser, så klart. Precis som med allt annat finns det stora skillnader när det kommer till designerväskor. Vissa märken och modeller är mer ikoniska än andra, och det finns ofta en anledning till det.

Annons

Därför: Håll dig borta från de största trenderna. De är ofta ganska flyktiga, enligt Einarsdóttir. Välj hellre en väska från ett välkänt märke eller modehus som är känt för sin goda design och inte minst: goda kvalitet. Gör dig en uppfattning om modell, kvalitet, utformning, storlek, användningsområde, pris och så vidare i förväg, tipsar hon.

Det bästa inom designerväskor kommer från Hermès. Det franska lyxmodehuset är visserligen också bland de allra dyraste, men väskorna härifrån är tidlösa garderobsklassiker, särskilt modellerna Kelly och den legendariska Birkin-väskan. De är mycket exklusiva, men prislappen är därefter och väntelistorna långa.

Kelly Rutherford Hermès

– En designerväska kan vara en mycket bra investering, eftersom många av dem ökar kraftigt i värde. Den nämnda Birkin-väskan ökar med tiotusentals kronor så fort du krossar tröskeln på väg ut från butiken, eftersom det är långa väntelistor och svårt att få tag på dem. Det samma gäller vissa modeller från till exempel Dior och Chanel, säger Heldal.

Annons

Einarsdóttir tipsar också om att leta efter designerväskor på begagnatmarknaden, även om det kan vara något svårare att navigera i.

– För många är det kanske den enda vägen in på designerväskemarknaden idag. Priserna på lyxvaror har skjutit i höjden, och tyvärr följer inte alltid kvaliteten med.

En snabb googlesökning visar att Heldals Lady Dior, som köptes för 12 000 kronor år 2007, nu säljs begagnad för mellan 25 000 och 40 000, men då måste de vara i perfekt skick.

– Jag älskar att använda min, så jag tvivlar på att jag skulle kunna få så mycket för den, säger KK-redaktören.

Så vi får se om några år. Kanske har jag gjort en investering, eller så sitter jag kvar med en liten del av en stor dröm.

Detta är en artikel som först publicerades på vår systersajt KK.no.

Annons