Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

Ikoniska höststövlarna tillbaka: ”Praktiska och chica”

12 sep, 2024
AvMalin H. Haugan
FotografTT.
Kate Moss Glastonbury 2005
De gjordes till en modern klassiker i mitten av 00-talet – och nu är Hunter-gummistövlarna tillbaka.
Så här stylar du de praktiska och snygga skodona!
– Praktiska, otvivelaktigt. Men också ganska chica, säger modechef på KK.no, Ida Elise Eide Einarsdottir.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se 5 gånger kändisar haft likadana outfitsBrand logo
Se 5 gånger kändisar haft likadana outfits

Nu är det dags att borsta av dammet från de gamla gummistövlarna, för Hunter Boots är nämligen tillbaka. Gummistövlarna som var trendiga i början av 2000-talet syns nu åter i modebilden. Så om du har gömt stövlarna på vinden eller i förrådet är det dags att ta fram dem igen.

– Alla millennial-kvinnor är till sig av glädje nu. Jag vet att du redan har dem i garderoben. En seger för oss, för vi har dem redan, är bland annat vad TikTok-profilen Kenzie Aldridge säger om den nya skotrenden.

Videon har setts över 120 000 gånger, och i kommentarsfältet strömmar det in kommentarer från kvinnor som saknar sina gamla Hunter-stövlar.

– Ett nästan säkert festivaltecken. Alla som har varit på en vet ju hur lerigt det kan vara. Praktiska, otvivelaktigt. Men också ganska chica, säger modeansvarig på KK, Ida Elise Eide Einarsdottir.

Kate Moss Glastonbury 2005
Kate Moss gjorde stövlarna ikoniska på Glastonbury 2005 James Mccauley/REX

Under hashtaggarna #hunterboots och #hunterbootsoutfit på TikTok delas olika sätt att styla gummistövlarna på. Och nu när hösten gör sitt intåg är det inte dumt att det just är gummistövlar som är på modet.

Annons

– Om du inte redan äger ett par Hunter-stövlar, vad håller du på med? De är de perfekta stövlarna, som bokstavligen passar till allt. Jag är besatt av hur de ser ut, säger Linz Marie Patterson på plattformen.

En annan skriver: ”Hunter Boots är inne. Jag tar tillbaka dem.” Andra visar upp vad de har på sig tillsammans med gummistövlarna, och det är tydligt att jeansshorts, stora skjortor och stickade tröjor är populärt att styla med.

Grundades på 1800-talet

Hunter Boots grundades i Skottland 1856 av Henry Lee Norris. Stövlarna blev snabbt populära och blev kända för sin praktiska förmåga. Sommaren 2005 nådde de sin verkliga topp när supermodellen Kate Moss bar dem under Glastonbury-festivalen. Stövlarna stylade hon med korta shorts, glittertunika och ett bälte med nitar.

– Det var glamoröst, men samtidigt inte, säger Einarsdottir, och tillägger att bilderna blev virala, i den mån det gick för nästan 20 år sedan.

Annons

Nu är de närmast vintage, och med 90- och 2000-talet som står starkt i modebilden är de tillbaka. I hjärtat av märket ligger Original Wellington Boot, som är den mest kända stöveln de har. Först introducerad 1956. Det är särskilt denna modell som också är trendig nu.

Märket har själva också följt upp trenden, och på TikTok delar de en rad bilder och videor på hur folk på festivaler stylar deras stövlar.

– En ny generation upptäcker dem som om de vore nya. De skulle bara veta. Och med det upprepar sig modet. Återigen. Men som ett slags coolt festival-tjej-måste har de onekligen, och de senaste åren har några av världens främsta modehus, som Chanel, hakat på trenden med just gummistövlar.

Skådespelerskan Daisy Edgar-Jones tog fram Hunter-stövlarna från glömskan tidigare i år under Glastonbury – en hyllning till en av tidernas kanske största supermodeller, kanske. Åtminstone en nick till 2000-talet som inte verkar släppa sitt delvis klibbiga grepp om modebilden riktigt än.

Det här är en översatt artikel från Feminas norska systertidning KK.

Drottning Silvias stilresa genom årenBrand logo
Drottning Silvias stilresa genom åren
Annons