Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Stickade tröjor Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar

Så tolkar du klädkoden till bröllopet – från sommarfin till kavaj eller frack

05 maj, 2023
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock
Det kan vara utmanande att hitta rätt klädsel enligt klädkoden till bröllopet.
Här djudyker Femina i de respektive klädkoderna: kavaj, mörk kostym, smoking, högtidsdräkt och sommarfin – och ger exempel på vad de faktiskt innebär!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se kändisarna som ska gifta sig 2023Brand logo
Se kändisarna som ska gifta sig 2023

Sommaren står för dörren och därmed också högsäsongen för årets alla bröllopsfester. Men det kan vara ett heltidsjobb att hitta den perfekta klädseln som bröllopsgäst, enligt alla klädregler som råder.

Här listar Femina de allra vanligaste klädkoderna och vad de betyder, för både dam och herr.

Vett och etikett klädsel som gäst på bröllop

Kom ihåg att klädkoden finns där av en anledning. Om du avviker från den finns risken att du sticker ut på ett negativt sätt (om du är för över- eller underklädd) och stjäl fokus från brudparet, vilket anses vara smaklöst i sammanhanget. Det handlar helt enkelt om att visa respekt mot brudparet på deras dag och bjuda till, snarare än att prioritera egen smak och bekvämlighet.

Annons

Obs! Det är också ett stilbrott etikettmässigt att anmärka på någon annans klädsel. Undvik det till varje pris.

Känner du dig osäker på om du är på rätt väg, så kan du alltid fråga brud- eller värdparet inför festen. Annars är det mer artigt att sträva mot en mer festlig look.

Klädkod kavaj

Klädkoden kavaj är kanske den allra vanligaste i dag. Det är en informell klädkod, till skillnad från exempelvis högtidsdräkt som är den ytterst formella, och innebär i praktiken en mer avslappnad klädkod. Förr i tiden var den närmare klädkoden mörk kostym och som bröllopsgäst kan det vara bra att ha det i åtanke när du tolkar klädkoden.

Men det gäller att hitta en balans. Du bör inte klä dig för fint, det kan skapa pinsam dynamik gentemot övriga gäster som tolkat klädkoden mer liberalt. Sammanfattningsvis är klädkoden kavaj väldigt fri, men vi reder ut mer exakt här nedan.

Klädkod kavaj dam

Som kvinnlig gäst på ett bröllop med klädkod kavaj finns många möjligheter. Klänning eller tvådelade outfits, så som exempelvis en piffig kjol och topp-kombo eller en elegant byxa och jacka-kombo, är tillåtna. Tänk att du ska klä dig finare än till vardags, men avstå dyra ankellånga aftonklänningar eller byxdress.

Annons

Oavsett vad du satsar på så ska urringningen vara diskret och axlarna bör täckas med en lite längre ärm. Smycken hör och accessoarer hör givetvis till, men de får gärna vara åt det mer subtila hållet. Undvik lackskor.

Klädkod kavaj herr

För herrarna översätts klädkoden kavaj till ett större urval färg- och materialkombinationer. Kavajen kan vara i valfri färg, men om den är svart behöver detta vägas upp med en färgad skjorta undertill. Byxorna ska gärna matcha jackan, men det är inget krav. Väst är valfritt, men kan anses för festligt. Slips kan däremot betraktas som ett krav, även om du har fria tyglar när det kommer till både färg och material. Både svarta och bruna skor är tillåtna.

Bildexempel:

Klädkod kavaj exempel dam och herr.
Klädkod kavaj exempel dam och herr.

Klädkod mörk kostym

Även mörk kostym är vanlig klädkod i Sverige i dag. Klädkoden mörk kostym har sina likheter med klädkoden kavaj, men är snäppet finare. Mörk kostym kan bäras hela dagen.

Annons

Klädkod mörk kostym dam

Damerna bör tolka klädkoden mörk kostym som en finare klänning, om än inte en utsmyckad aftonklänning. Klänningen ska vara minst knälång, men får även vara längre. Ärmen ska däremot vara kort. Likt klädkoden kavaj ska den inte vara för urringad.

Materialet bör vara av det finare slaget, men inte glittra. Kjol är tillåtet och samma regler tillämpas. Byxdress är däremot inte okej. Här kan du med fördel bära lite lyxigare accessoarer så som exempelvis lackskor eller lackväska, handskar eller hatt.

Klädkod mörk kostym herr

För männen är det, föga förvånande, en mörk kostym som gäller. Tillåtna färger är mörkblå, svart eller mörkgrå. Diskreta mönster är tillåtna, men en kostym utan mönster är att föredra. Skjortan ska vara vit och du kan även med fördel bära väst. Om du väljer att göra det bör du dock notera att nedersta knappen på västen aldrig ska vara knäppt.

Till skillnad från klädkoden kavaj är endast svarta skor av tunnare modell tillåtna. Slips eller fluga är ett måste, men du bör välja en subtil färg och ett elegantare material.

Bildexempel:

Klädkod smoking

Klädkoden smoking kategoriseras som halvformell, och är en nivå finare än mörk kostym. Denna festklädsel ska bäras efter klockan 18.00 på kvällen. Klädkoden är generellt vanligare för finare fester, så som cocktailpartyn, än för bröllop.

Annons

Klädkod smoking dam

Den kvinnliga klädseln till den här klädkoden är en så kallad smokingklänning. Den kan vara tvådelad. Klänningen kan vara kort eller lång, men tumregeln är att den bör vara festligare, ju kortare den är – för att kompensera längden. Även ärmlängden är valfri.

Din klänning kan med fördel vara glittrig och utsmyckad, men maxa inte. Tänkt att det ska gå att skruva upp den en nivå till. Festligare byxdress är tillåtet och du kan gå loss med festliga smycken och accessoarer.

Klädkod smoking herr

Herrarnas klädsel är helt sonika en smoking. Smokingjackan ska vara mörk, och precis som förra klädkoden är svart, mörkblå eller mörkgrå tillåtna färger. Byxorna ska ha samma färg som jackan, med undantag för om du väljer en vit jacka, då ska byxorna vara helt svarta. Skjortan ska vara vit.

Om du bär en dubbelknäppt smoking kan du även bära en väst i valfri färg och mönster, förutsatt att de är smakfullt gjort. Skorna ska vara svarta.

Annons

Smokingen blir komplett med ett så kallat midjeband och fluga. Undvik att bära klocka på armen. Signalera i stället att brudparet och festen är viktigare än din tid, en dag som denna.

Bildexempel:

Klädkod smoking exempel dam och herr.
Klädkod smoking exempel dam och herr.

Klädkod högtidsdräkt

Klädkoden högtidsdräkt är den mest formella, och kanske även mest sällsynta, vi har. Den kallas även ibland för frack, jackett eller black tie och innebär en högst formell klädsel som följer ett antal klädregler. Ledorden bör dock vara ”ju festligare desto bättre.”

Klädkod högtidsdräkt dam

Damerna förväntas bära en lång frackklänning, som gärna får vara både glittrig och vid. Använd galaklädslar och kungligheter som stilinspiration. Du kan välja fritt färgmässigt, även om det finns en del färger som i bör undvikas i bröllopssammanhang.

Annons

Klänningen kan vara tvådelad och ärmlös, och urringningen ska vara måttlig. Smycken är frivilliga, men om du går den vägen ska de vara festliga. Även skorna bör vara extra festliga. Du får lov att använda handskar, men hatt får endast bära om du är i sällskap av en man som bär jackett.

Klädkod högtidsdräkt herr

För herrar innebär högtidsdräkt frack eller jackett. Den här klädkoden är starkt kopplad till tradition och även om det finns många snygga moderna frackmodeller, så är det viktigt att man rättar sig efter vissa regler.

Till fracken bär man frackbyxor i samma färg, vit frackskjorta, som gärna får ha en förstärkt krage, och väst. Till det ska du ha en vit fluga och du bör även bära lackskor. Handskar är tillåtet, men valfritt.

Satsar du i stället på att bära en så kallad jackett eller annan högtidsdräkt, bör du läsa på angående etiketten för just den dräkten om vad som får och inte får bäras till den. Som sagt, en klädkod starkt kopplad till traditioner.

Bildexempel:

Klädkod sommarfin

I dag är det även vanligt att brudpar sätter en egen klädkod på sitt bröllop, som är av den mer vardagliga karaktären. Ett exempel på en sådan klädkod är ”sommarfin” som vuxit i popularitet. Men vad betyder den? Jo, i korta drag innebär det att du är fri att klä dig hur du vill. Ha dock i åtanke att det är en informell klädkod, så det passar sig inte att komma i exempelvis högtidsdräkt. Det bör dock vara festligare än kläderna du bär till vardags. Tänk välklädd, med inte uppklädd.

Annons

Klädkod sommarfin dam

När klädkoden är informell vardaglig, så som exempelvis sommarfin, gäller det att som gäst tolka mellan raderna vilken nivå brudparet vill ha på gästernas klädsel. Vardag betyder ju olika saker för olika personer. Men du är som sagt fri att välja och vraka. Du kan ha en kort klänning, en lång klänning, med ärm eller utan ärm, med mönster eller utan mönster, en byxdress eller en färgglad kostym.

Klädkod sommarfin herr

Som man bör man dock förhålla sig till vissa regler. Om du exempelvis bär kavaj, kompenserar du genom att inte bära slips. Det ska vara avslappnat, men bär för den sakens skull inte jeans. Du kan däremot mixa hur du vill med färg och med material. Färg på skorna är också valfri.

Bildexempel:

Klädkod sommarfin exempel dam och herr.
Klädkod sommarfin exempel dam och herr.

Vad du inte ska klä dig i som bröllopsgäst

Även om klädkoden specificerats finns det ytterligare några oskrivna klädregler att ta hänsyn till. Närmare bestämt, som tidigare nämnts, ett antal färger man bör undvika.

Annons

Vitt på bröllop

Det är bara bruden som får bära helvitt på ett bröllop, om inte brudparet uttryckligen bett gästerna att bära vitt. Man bör även undvika ljusa färger som kan förväxlas med vitt. Bär man en tvådelad ensemble som kvinna är det dock okej om den ena delen är vit. Om du bär en klänning som är mönstrad mot en vit bakgrund, bör inte mer än 50 procent av bakgrunden vara vit.

Det är även okej som man att bära en vit jacka vid klädkod smoking eller vita byxor om klädkoden är vardaglig. Men som sagt, helvitt är tabu!

Svart på bröllop

Som kvinna är helsvart inte tillåtet, eftersom detta signalerar sorg, och anses därför högst opassande på en glädjens tillställning som bröllop. Om du bär tvådelat är det okej att en del är svart, men helhetsintrycket bör inte vara för mörkt om inte annat önskas av brudparet. Att signalera glädje är en bra tumregel.

Rött på bröllop

Förr ansågs det opassande att som kvinna bära rött på bröllop, då detta signalerade att man haft en otrohetsaffär med brudgummen. Många moderna bröllopskoordinatorer menar dock på att denna klädregel är förlegad, och att rött numera är okej att bära. Kolla med brudparet om du känner dig osäker.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons