Trendar: Se ''Femina Stylar''ModetrenderPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarHöstmodeKungligt modeModeveckanKontorskläder

Kronprinsessan gör entré – i sommarklänningen som passar till allt

26 jun, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Kronprinsessan Victoria väljer sommarens mest användbara klänning: skjortklänningen. Lika perfekt till vardag som till fest!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Moderedaktören tipsar: Sensommarens snyggaste klänningarBrand logo
Moderedaktören tipsar: Sensommarens snyggaste klänningar

I slutet av maj, närmare bestämt den 30, var tre fjärdedelar av kronprinsesssfamiljen: Victoria, Daniel och Estelle på plats i Prinsessan Estelles skulpturpark på Kungliga Djurgården i Stockholm för att inviga Giuseppe Penones skulptur The Inner Flow of Life.

Via kungahusets sajt får vi reda på att det nya verket på Djurgården består av en granitstod och en trädstam gjuten i brons. Stenen är grovhuggen på sidorna men blankpolerad på framsidan med ådringar som påminner om trädstammar i en skog. Stammen är gjuten från ett kastanjeträd och växer uppochned från stenen, med rötterna upp mot himlen. I det skålformade rotsystemet har växter planterats och nytt grönskande liv kommer att spira. Konstnären Giuseppe Penone, född 1947, är en italiensk installationskonstnär. Han är utbildad vid Accademia Albertina di Belle Arti Torino.

Annons

Under invigningen talade prins Daniel. Han sa, bland annat:

– I believe that every generation has a responsibility to leave a mark of its time for future generations — the Princess Estelle Sculpture Park is our contribution to the early 21st century.

Här kan du ta del av prinsens tal, i sin helhet.

Kronprinsessan Victorias blå skjortklänning – av svensk design

Dagen till ära bar kronprinsessan en skjortklänning från svenska By Malina. Klänningen har vi sett förr och är, med andra ord, återbruk av Victoria. Hon matchade klänningen med skor från Valentino och väska från Bottega Veneta. Prinsessan Estelles klänning kommer, i sin tur, från By Timo, ett norskt märke som är populärt hos de kungliga kvinnorna. Just skjortklänningen är mer än rätt sommaren 2024. Den är perfekt både till vardag och till mer festliga tillfällen.

Pontus Lundahl/TT

Det bästa av allt? Den går att klä upp och klä ner efter tycke och smak. Till vardag bär du den med sneakers eller en platt sandal. Till fest klär du upp den med klackar och fina smycken.

– Skjortklänningen är både ålders- och säsongslös. Det bästa är att den kan stylas på flera olika sätt. Testa att skippa skärpet och ha den ovanpå byxor till ett linne, lite som en kappa, säger Feminas modeexpert Jenny Fredriksson.

Annons