Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

Kungliga halsbandet är en svensk klassiker – över 400 år gammal historia

15 okt, 2024
Skultuna halsband kunglig
Prinsessan Madeleine och Kronprinsessan Victorias halsband har en kunglig historia som sträcker sig hela vägen till 1600-talet. Här djupdyker vi i historien bakom designjätten!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kronprinsessans bästa födelsedagsklänningarBrand logo
Kronprinsessans bästa födelsedagsklänningar

Kungafamiljen är ambassadörer för Sverige i många olika frågor och områden – bland annat för svenskt mode och design. Kronprinsessan Victoria har hyllats för att hon ofta väljer hållbara alternativ när det gäller mode – både återbruk och hållbara material – och att hon titt som tätt dyker upp i svenska modevarumärken som H&M, By Malina och Toteme.

Prinsessan Madeleine har nyligen flyttat hem till Sverige efter några år i USA och har synts till på flera tillställningar och uppdrag. Hon har, till skillnad från Victoria, ofta burit internationella modemärken. Men sedan flytten tillbaka verkar det ha ändrats.

Annons

Prinsessornas halsband från svenska märket

Under Riksmötet i början av september sågs hon i kläder från svenska kedjan Wakakuu, och nu i förra veckan använde hon smycken som verkligen kan kallas för en svensk klassiker.

Skultuna halsband
Prinsessan Madeleine i halsband från Skultuna. TT

Prinsessan Madeleine bar ett halsband från Skultuna ­– ett halsband vi även sett Victoria bära upp tidigare. Det är ett modernt och trendigt chunky-halsband som även finns som örhängen och armband. Halsbandet kostar 3 000 kronor och finns att köpa i Skultunas butiker.

Annons
Kronprinessan Victoria halsband
Kronprinsessan Victoria i halsband, örhängen och armband från Skultuna. TT

Trots trendigt och modern så har halsbandet en lång och spännande kunglig historia bakom sig som sträcker sig till 1600-talet.

Historien bakom Skultuna – grundades av kungen

Med över 400 år på nacken blir Skultuna ett av världens äldsta företag. För att djupdyka i historien behöver vi gå tillbaka till år 1607. Sverige var hårt skuldsatt och kung Karl IX behövde hitta en lösning för att betala av sin föregångares skulder-

Lösningen blev en egen mässingindustri. Kungen gav i uppdrag till sina vasaller att hitta en bra plats för industrin, något som resulterade i Skultuna. Där fanns Svartån med vatten, Falu koppargruva med material och landskapet runt omrking med kol och timmer. Än i dag ligger Skultuna Messingbruk på exakt samma plats. Dock har resan varit tuff – fabriken har brunnit ner till grunden minst tre gånger och vid ett tillfälle svepte vårfloden med sig allting.

Annons
Skultuna utställning
Skultuna har en kunglig och spännande historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. TT

I slutet av 1800-talet klev Carl Hjalmar Norrström in som formgivare på Skultuna. Han var utbildad vid Konstfack i Stockholm och tog täten i det som i dag kallas för industridesign. Han tilldelades fina priser för sina skapelser – blanda annat ett dopfunt som i dag finns på Skultuna Messingbruk.

När modernismen kom under 1950-talet introducerade silversmeden Pierre Forssell en mer skandivansisk och modern stil på Skultuna. Han var på Skultuna i drygt trettio år och skapade en hel rad med ikoniska designs. Efterträdade var ingen mindre än Sigvard Bernadotte, kungens farbror, som var en hyllad formgivareo och illustratör.

Annons
Illustratör Sigvard Bernadotte
Sigvard Bernadotte, formgivare och illustrarör. TT

I dag finns Skultunas produkter på flera varuhus runt om i världen och har gjort samarbeten med flera designers – bland annat prins Carl Philips varumärke Bernadotte & Kylberg. De lanserade även en bröllopsserie för det Kungliga Bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel 2010. Snacka om ett företag med kunglig glans!

Drottning Silvia Skultuna lampa
Drottning Silvia fick en lampa signerad Skultuna i 70-årspresent av regeringen. TT
Annons
Se 5 avgörande ögonblick ur drottning Elizabeths livBrand logo
Se 5 avgörande ögonblick ur drottning Elizabeths liv
Annons