Lars Wallin i stor intervju: Jag vill visa att man inte ska avstå sina drömmar bara för att man är rädd att misslyckas
Lars Wallin är en av Sveriges största och mest kända modekreatörer. Hans signum är ultralyxiga coutureklänningar. Nu firar han 30 år som designer och ger ut sina memoarboken Avklädd. Efter 30 år i glamourens tjänst sammanfattar Lars Wallin sin karriär i boken Avklädd. Femina träffar honom i hans ateljé i centrala Stockholm och pratar karriär, liv och drömgäster till festen post pandemi.
Gör: Modedesigner. Driver Lars Wallin couture och prêt-à-porter-kollektion. Ålder: 55 år. Bor: I Stockholm. Aktuell: Med memoarboken Avklädd (The Book Affair).
Hur fick du idén till din memoarbok?
– Jag har hela tiden varit fokuserad på att i det offentliga rummet ska det bara handla om mitt skapande. Men nu vill jag visa framför allt unga att man ska våga satsa på sina drömmar, speciellt när det finns sådant krav via sociala medier att leva det perfekta instalivet. Jag vill visa att man inte ska avstå sina drömmar bara för att man är rädd att misslyckas.
Man ska våga satsa på sina drömmar
Ditt första modeminne?
– När jag gick i åttonde klass hade vi en skolrevy och jag blev invald i kostymgruppen. Då fick jag en aha-upplevelse och insåg att kläder kunde vara ett yrke och ett kreativt utlopp. Innan dess var min enda moderefererns Ingrid Schrewelius moderapporter från Paris, men i samband med revyarbetet insåg jag att designer kanske skulle vara något för mig och mitt kreativa utryck.
Din designeridol?
– Jag beundrar Tom Fords sätt att jobba, inte så mycket designmässigt men hur han lyckats skapa ett ha-begär runt varumärket. Just nu älskar jag också huset Valentino med Pierpaolo Piccioli i spetsen! Även Maria Grazia Chiuri på Dior har lyckats förvalta modehusens arv men samtidigt adderat en streetkänsla i lyxvarumärkena. Jag känner mig också väldigt besläktad med Elie Saabs sätt att tänka i festsammanhang, som är örankrad i kunden, en riktig kvinna och inte någon fantasifigur.
Årtionde du dras du till?
– 50-talet och tidigt 60-tal är alltid relevant för mig. Estetiken i modet och filmerna inspirerar mig i mitt skapande. Det är chict och det kvinnliga är i fokus – det älskar jag.
Var hittar du din inspiration?
– När jag gör couture är det kunden som är inspirationen, hur hon är som person och hennes fysiska förutsättningar. Men när jag jobbar med kollektioner börjar jag alltid med en känsla, ett uttryck och en attityd som jag försöker förmedla.
Vad är din drivkraft?
– Jag vill verkligen nå ut till en bredare publik, gärna internationellt. I Sverige är man ganska begränsad både när det gäller kunder och tillfällen när man gör den typ av plagg jag gör. Mitt uttryck passar en internationell kund som använder festkläder mycket mer än vad vi gör i Sverige. Jag började med prêt-à-porter-kollektioner med festkläder förra året.
Hur ser din drömmiddagsbjudning ut?
– Mina drömgäster är Ingrid Schrewelius, för det var hon som lockade in mig till modebranschen. Prinsessan Mary av Danmark som verkar vara en spännande person. Cate Blanchett är en riktig favoritskådespelerska och en cool kvinna som har ett eget uttryck. – Jag skulle servera asiatisk plockmat och smårätter. Och till det serverar jag genomgående champagne. För att skapa den bästa stämningen skulle jag ha en live-dj på plats som spelar loungemusik à la Buddha-Bar i Paris. Och jag skulle ha på mig en ny smokingjacka med något fint broderi och jag vill så klart att mina kvinnliga gäster ska bära min couture. •
Lars Wallin väljer ut några av sina favoritkreationer:
ANNA KINBERG BATRA
– För Nobelfesten 2015 gjorde jag den här blå metallicklänningen som lyfter fram Anna så bra. Kvinnlig power och tradition med framtidsvibbar.
JILL JOHNSON
– Den gammalrosa taftklänningen jag gjorde till Polarpriset 2018 är superkvinnlig, dramatisk och kaxig på samma gång.
PETRA MEDE
– Den chockrosa organza- och chiffongklänningen som Petra hade på Guldbaggegalan 2017 är kvinnligt tidlös med mycket attityd.
Läs mer:
Vinterns stora denimguide till de trendigaste jeansen
Josephine Bornebusch: ”Jag har gråtit över jobb sen jag var 13
Jennifer Lopez på röda mattan genom åren – från 1997 till 2020
av Jenny Fredriksson foto Carl Bengtsson (mode), Linda Broström(porträtt)TT modell Karin Andersson/Stockholmsgruppen hår&makeup Nora Kourkis