Mischa Billing om designmode, klädkoder och basplagget som alltid går hem
– Det är ganska förlegat att kvinnor måste ha klänning och så, säger hon.
Hon är en av Sveriges främsta experter på att kombinera mat och dryck – hon är sommelierer, lektor i måltidskunskap och just nu ser vi henne på TV4 där hon gör sin tionde säsong som jurymedlem i Sveriges mästerkock.
Mischa Billing sitter i juryn tillsammans med kockarna Tommy Myllymäki och Tom Sjöstedt. Till varje avsnitt stylas de av Pamela Bellafesta – en stylist som är ny för säsongen.
– Nu efter alla inspelningar så känner vi varandra väl. Det är ett samarbete där hon fixar kläder till oss alla tre. Vi påverkar mycket själva för man ska ju känna sig bekväm och inte utklädd, Men det är häftigt att jobba med folk som både är duktiga och professionella och har det där extra ögat, säger Mischa.
Är det din stil vi får se i programmet?
– Ja, det är det. Men den är också lite touchad för att det ska vara lite tv-show liksom.
Under säsongen får vi se Mischa i en färgsprakande lila kostym, denim på denim och en flirt med 70-talet när hon i ett avsnitt bär upp ett rostbrunt sammetsplagg – ett plagg som är en av favoriterna från säsongen.
– Man ser på mig när jag tycker om något extra mycket, när jag känner mig extra cool.
Vad känner du dig extra cool i?
– Jag gillar när jag är klädd, när det är lite figursytt. Det ska inte vara supertight men det ska falla snyggt. Det ska ha lite attityd i det liksom.
Kläder i oversize-modell och plagg att ”kliva i” är ingen favorit hos Mischa, men hon tycker det är snyggt på andra.
– Nej oversize är inte min grej, jag känner mig som en clown. Det är jättesnyggt på en del, det är coolt och ser härligt och skönt ut. Jag önskar att jag hade trivts i det men tyvärr, jag gör inte det.
En designergarderob med tidlösa guldkorn
Designermode och gamla guldkorn är Mischas modespråk och favoritplagget hemma i garderoben är en byxdress hon köpte för sina första intjänade drickspengar på 80-talet – ett plagg som fortfarande hänger med.
– Jag har en del favoriter. Men jag har en byxdress som jag köpte för 600 spänn på 80-talet, den hänger fortfarande med och när jag har på mig den så blir folk sådär ”wow, vad är det där!”, det är faktiskt lite coolt.
Garderoben har vuxit med åren och i dag har hon flera guldkorn från designers som Prada, Armani och Dolce & Gabbana som hon köpt över åren. Hon har också mycket svensk design som Pär Engsheden, Camilla Thulin, Anna Holtblad, Kerber och Hunkydory. Senaste tillskottet var kostymen Drunken Tailor från Vivienne Westwood.
– Jag tycker det är kul med designers, jag ser det lite som konst.
Att köpa bra kvalitet har alltid varit viktigt, när hon var yngre var det få plagg med bra kvalitet som gällde – något som nu när hon blivit äldre resulterat i en stor garderob fylld med tidlösa och hållbara plagg.
– Jag vill köpa saker som är riktigt skräddade och att det finns ett hantverk bakom. Jag har lagt lite mer pengar och mycket tid på att kolla på designers och så.
Har du någon favoritdesigner?
– Jag har ganska många, det är lite som mat och vin. Vissa perioder är man lite mer vild och punkig och har lite attityd. Sen kommer man i en annan period när man är lite mer harmonisk, lugn och snäll. Personligheten ändras ju lite och då klär man sig efter det.
”Det går alltid hem och jag kan spilla rött vin på det”
När det kommer till skönhet och badrumsskåpet så är hudvårdsmärket Kerstin Florian en favorit men några långa skönhetsrutiner finns inte med på dagsplaneringen.
– Jag tränar, jag sover och jag dricker mycket vatten. Utan det så är allt annat värdelöst i min ålder, säger hon och skrattar.
Mellan 2003 och 2008 var Mischa generalsekreterare i sommelierernas världssamfund. Något som innebar att resor, galamiddagar och långa arbetsdagar blev vardag. Under den perioden introducerades ett nytt basplagg i Mischas liv – det svarta plagget.
– Jag reste så himla mycket och det var vinprovningar konstant. Då blev det att jag körde svart. Det går alltid hem och jag kan spilla rött vin på det utan att det händer någonting.
Från att resa tidigt på morgonen till att direkt åka ut till vingården och vara där hela dagen, för att sedan komma till hotellet och ha tio minuter på sig att fixa sig inför en galamiddag – ja, då var det den lilla svarta som alltid packades ner.
– Det var snabba puckar och det går inte att hålla på för mycket då. Det var lätt att göra mig snygg i svart. Efter en hel dag i fotriktiga skor så gick jag in på toaletten och bytte till mina högklackade Armani som jag älskar, tog på mig lite juveler och en scarf, sen kom jag ut och var redo för gala.
Så ska vi tolka klädkoder – enligt Mischa
Att gå på galamiddag är hon van vid och vi har flertalet gånger sett henne kommentera mat och dryck vid Nobelfesten. Att klä upp sig är något som, enligt Mischa, hör till när man fått en inbjudan till en finare tillställning.
– Jag tycker absolut att har man tackat ja och ska gå på någonting då ska man bjuda till. Det kan vara vad som helst, men att man märker att man lagt manken till, så att man bidrar med positiv energi och är en bra gäst.
Hur tycker du att vi ska tolka klädkoder som kavaj och mörk kostym?
– Om det är kavaj så är det lite mer snyggt och bekvämt, inte vardagskläder men kläderna ska inte ta över på något sätt. Sen kan jag tycka att det är ganska förlegat att kvinnor måste ha klänning och så. Är det mörk kostym eller smoking så kan jag också ha det, säger hon.
Och mer högtidligt?
– Man ska följa ordningen. Är det kavaj så är det lite grann, är det kostym så är det lite mer, är det smoking så kan du dra på och är det frack så ska det vara mer högtidligt. Då kan man köra långa grejer eller själv ha frack, säger hon och fortsätter:
– Se till att du tar något som är bekvämt men som sitter snyggt på dig och som du känner dig snygg i. Kör på lite, va lite snygg, känn dig sexig, gå in och äg rummet! Men klä inte ut dig, det kan jag känna ibland att det kan lätt bli att man tar i för mycket.
Det här är Mischa Billing
Ålder: 58 år
Familj: Stor
Bor: Stockholm och Skåne
Yrke: Sommelier och lektor i måltidskunskap vid Örebro Universitet
Aktuell: Ny säsong av Sveriges Mästerkock