Trendar: Se ''Femina Stylar''ModetrenderPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarHöstmodeKungligt modeModeveckanKontorskläder

Modeproffsets bästa stilråd: så klär du dig snyggast efter 40

28 jan, 2024
Emma Danielsson guidar dig till en snygg stil efter 40.
Klä dig med stil och med självförtroende. Modeexperten Emma Danielsson delar med sig av sina bästa stiltips för kvinnor som passerat 40.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024Brand logo
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024

Trender kommer och går men en snygg stil är tidlöst. Jag har jobbat i modebranschen i snart 20 år, och jag passerade själv 40-strecket för ett par år sedan. En (av många) positiva saker med att bli äldre är att jag har fått en mycket klarare bild av vad jag trivs i och passar i. Det har gjort att jag är mer selektiv när jag shoppar. Jag vet precis vilka slags plagg som kommer att bli välanvända och vilka som förmodligen kommer att bli hängande på galgen där hemma i garderoben.

Emma Danielsson har arbetat i modebranschen i snart 20 år.
Stilexperten Emma Danielsson delar med sig av sina bästa stiltips.

Hitta din personliga stil

Först och främst: du behöver inte uppfinna hjulet varje gång du klär dig på morgonen. Din personliga stil behöver inte vara unik. Den behöver däremot funka i din vardag och den behöver kännas rätt för dig. Oavsett om du är en klänningsperson eller någon som älskar jeans och sneakers – omfamna det! Din stil kommer bara att upplevas som mer personlig av din omgivning om du håller fast vid den över tid. Jag hör om olika stilutmaningar som säger att man ständigt ska förnya sin stil, men jag tycker att man ska göra precis tvärtom. Lägg den tiden på att hitta kärnan i din stil istället, och håll sedan fast vid den. Har du väl hittat en klädstil som passar dig både kroppsmässigt och stilmässigt och som du känner dig bekväm, snygg och trygg i? Grattis! Det är ju vad de flesta av oss strävar efter. Då är det dessutom betydligt enklare att shoppa nya plagg. Är du väl medveten om vad som passar dig och din stil kan du enkelt uppdatera garderoben med plagg som ryms inom den ramen.

Annons

Fem stylingtips

Här kommer det inga pekpinnar. Jag kommer inte att berätta vilka färger eller vilka plagg jag tycker att du ska undvika efter 40, eftersom jag tycker att ålder är rätt så ointressant när det gäller stil. Men jag vill gärna tipsa om några saker som har funkat bra för mig. Sådant som gjort att jag har mognat i min egen stil och som gjort att det numera går väldigt enkelt och snabbt att klä mig på morgonen.

1. Satsa på klassiker

Låter det trist? Tänk om. Det finns få saker som signalerar att man är en självsäker och stilfull kvinna som en riktigt snygg och välsittande klassisk outfit. Att ständigt haka på nya trender tycker jag snarare signalerar osäkerhet. När jag var i 20-årsåldern hade jag ett större behov av att visa att jag minsann var trendig och hade koll på det senaste, vilket ledde till en klädstil som förmodligen uppfattades som rätt spretig. Så börja med att investera i riktigt snygga klassiker som du älskar och trivs i och som du alltid kan ta till när inspirationen tryter. Därefter kan du addera färg, roliga detaljer eller någon utvald trend som passar dig och din personlighet. Personligen kommer jag inte att sluta klä mig i färgstarka kläder eller i stora smycken bara för att jag inte längre är 20. Men jag gör mer selektiva val, och min grund i garderoben består över tid.

Tidlös look i kritstrecksrandig kavaj och svart vadlång kjol.
Få saker är så stilfullt som en tidlös och klassisk outfit.

2. Ton-i-ton

Det är något otroligt snyggt med att klä sig monokromt. Det ger automatiskt en statement-look som signalerar självförtroende och som visar att du klär dig genomtänkt. Men det behöver nödvändigtvis inte vara exakt samma nyans från topp till tå (även om det är supersnyggt). Håll dig inom en och samma färgfamilj genom att exempelvis matcha brunt och beige så kommer din stil att se precis lika genomtänkt ut. Satsa gärna på plagg som har olika texturer för att skapa en extra intressant look, som att matcha satinkjolen med en grovstickad tröja, eller att bära skinnbyxorna tillsammans med en elegant sidenblus.

Den monokroma stilen med färger som går ton i ton passar perfekt om du är 40 plus.
Att klä sig i en och samma färgskala ser automatiskt genomtänkt ut.

3. Klä dig med pondus

Ibland hör man att vissa plagg inte passar efter en viss ålder. Men den välbekanta frasen "åldern är bara en siffra" stämmer verkligen när det gäller mode och stil. En snygg kostym tillsammans med ett par sneakers är exempelvis lika coolt oavsett om du är 17 eller 70. Som du kan se nedan är Efva Attling ett levande bevis på detta. Hennes kostym är väldigt klassisk och egentligen rätt anspråkslös, men den känns plötsligt supercool tillsammans med hatt, snygga glasögon, smycken och sneakers. Och hon ser minst sagt bekväm ut. Så se till att äga din stil vad du än väljer för plagg eller accessoarer. För om du bär dina kläder med pondus kommer det att signalera självförtroende och coolhet – oavsett ålder.

Efva Attling visar att stil är tidlöst i snygg kostym och coola accessoarer.
Bär upp din stil med pondus – oavsett ålder.

4. Sätt fokus på detaljerna

Detaljerna gör helheten! En fantastisk frisyr kan göra underverk. Fråga din frisör efter något som ramar in ditt ansikte perfekt. Satsa på en scarf, snygga smycken, ett skärp eller en hatt, för accessoarer kan verkligen få en outfit att poppa. Och se till att investera i en riktigt snygg och praktisk väska – gärna i en klassisk design. Men var inte rädd för färg om du gillar det. En klarröd eller vinröd väska är exempelvis supersnyggt och kommer att hålla över tid. Och sist men inte minst: välj rätt underkläder. Efter 40 kan bysten behöva extra stöd och hjälp med formen. Det kan vara skillnaden mellan att toppen du bär sitter som en smäck eller helt fel.

5. Skapa en signaturlook

Av de plagg du gillar och använder mest i din garderob tycker jag att du ska sätta ihop ett par outfits som är 100 % du. Outfits som du vet att du snabbt kan ta till, som funkar i alla lägen, och som du vet att du kommer att känna dig supersnygg i. För det kommer att komma dagar då du saknar inspiration eller är extra stressad och då underlättar det att ha några supersnygga looks redo som du vet att du verkligen gillar. Och det här rådet gäller alltså oavsett vad det innebär för dig. Det kan vara en riktig succéklänning, en wow-kappa, en supersmickrande topp som sitter som en smäck på dig, eller den klassiska koftan och de snygga jeansen som du vet alltid räddar dagen.

Snygg och tidlös outfit bestående av svart kavaj, beige byxor och svarta pumps.
Välj ut ett par signaturlooks i din garderob som funkar i alla lägen.
Annons