Trendar: Se ''Femina Stylar''ModetrenderPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarHöstmodeKungligt modeModeveckanKontorskläder

Nu gör 23 år gamla väskan comeback – historien bakom

24 jul, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
I början, och mitten, av 00-talet var den i alla kändisars armveck. Därefter försvann den helt. Men nu gör Balenciagas gamla it-väska comeback!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbetBrand logo
Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbet

Då det begav sig, runt 2004-2005, hade alla så kallade it-girls ett ex. Nicole Richie, Paris Hilton, Kate Moss, Sienna Miller och många, många fler bar väskan i armvecket. Inte sällan kombinerade de accessoaren med en scarf med dödskallar från McQueen, en väst och ett par slitna jeans i en gråsvart nyans.

Så, vad är det då för väska vi talar om, denna gång? Jo, Balenciagas City Bag! Ursprungligen släpptes väskan 2001, då den dåvarande creative directorn Nicolas Ghesquières höll i trådarna. Väskan blev, på relativt kort tid, en av modehusets mest eftertraktade designs – men dess framgång var inte totalt omedelbar. Tvärtom! När Ghesquière skickade ut väskan på catwalken för 23 år sedan möttes den av blandat mottagande.

Annons

Många av modehusets finansiärer hade svårt att tro på den lite sjaviga, tuffa, designen. Man trodde inte att den skulle tilltala och gå hem hos massorna, i en tid då prydliga Speedy från Louis Vuitton och damlika Fendi Baguette regerade – till synes ohotat.

X17/TT

Till att börja med tillverkades bara 25 väskor, enligt Harpers Bazaar. En av dessa hittade dock hem till Kate Moss, som bar väskan och därmed, med sin stil och ställning, gav den en godkännandestämpel.

Annons

Så blev Balenciagas väska en succé

Och ja, det var just det lite avslappnade, strukturerade, och kanske primärt logolösa som gjorde handväskan så tilltalande. Snart bar varje noughties It-tjej den. Kate Moss använde sin religiöst, liksom Olsen-tvillingarna och, som sagt, Nicole Richie. Väskan användes både i staden och syntes på festivaler som Glastonbury och Coachella.

Efter Balenciagaväskans succéperiod försvann den helt från modescenen. Tills nu, vill säga. Nu är väskan återigen glödhet. På senare tid har sökningar efter den ursprungliga Balenciaga City-väskan skjutit i höjden. På återförsäljningssajten Vestiaire Collective är väskarna på listan bland de 10 mest eftertraktade.

Annons

Som svar på denna nya hajp lanserade Balenciaga nyligen en uppdaterad version av City-väskan. Den väskan, kallad Le Cagole, har synts på mängder av stjärnor – från Dua Lipa till Bella Hadid. Den tycks ha potential att bli (minst!) lika poppis som sin föregångare.

Annons