Så håller du din garderob fri från oinbjudna gäster
Nu när vi gått in i ett nytt år känner vi ett sug efter att styra upp nästan allt i våra liv. Vi vill gärna sätta igång med allt från att implementera hälsosamma vanor i vardagen till att lägga upp planer för hur vi ska nå våra mål, samtidigt som flera andra delar av våra liv och våra hem pockar på uppmärksamheten.
Läs också: Rensa garderoben en gång för alla – proffsets bästa tips!
En given sak att vilja organisera och strukturera upp nu i början av 2022 är garderoben, som vi vill ska vara en källa till inspiration men som lätt kan skapa ångest om vi inte har koll på den. Extra mycket orosmoment innebär den ifall du dessutom har oturen att få oinbjudna gäster i form av ohyra bland dina plagg. Men lugn – vi har samlat de bästa tipsen för att hålla dina plagg fräscha och fria från inneboende.
Slipp ohyra i garderoben
Här är de bästa tipsen och knepen för att minska risken för pälsänger och mal avsevärt.
1. Förvara endast rena kläder i garderoben
En vanlig anledning till att man får oväntat (och oönskat) besök av kryp som käkar på kläderna är att man har gjort misstaget att lägga tillbaka använda plagg i garderoben. Det kan kännas som ett smart beslut om du inte vill tvätta dina plagg för mycket, men många typer av ohyra tycker om rester av hud och hår vilket lätt kan sitta kvar i plaggen innan tvätt.
2. Håll extra koll på naturmaterial
Många av oss tycker att material som ull och läder känns lyxiga, men det är inte bara vi människor som tycker det – utan även olika typer av ohyra. Håll därför extra bra koll på dessa typer av plagg och förvara dem gärna lite avskilt från dina andra kläder, om det är möjligt. Om du säsongsförvarar dem ska de absolut inte ligga i en flyttlåda av kartong på vinden eller i källaren – investera istället i rejäla och framförallt täta plastbackar som inte går att ta sig in i.
3. Var försiktig när du vädrar
Det kan kännas naturligt att det är bra att vädra dina kläder ofta, men faktum är att både klädesmal och pälsängrar är ohyra som tar sig in i våra hem genom att helt enkelt flyga in. Med andra ord är det inte alltid en god idé att vädra till exempel ullplagg utomhus – och stoppa framförallt inte tillbaka dem i garderoben efteråt.
Tips för att slippa pälsänger, mal och andra skadedjur
Alla som någonsin upplevt ohyra i garderoben kan vara överens om att de aldrig vill ha det igen – och du som inte haft det kan också slippa eländet.
Cederträ i garderoben
Cederträ doftar enligt många av oss fräscht, medan ohyran avskyr det. Genom att ha det i din garderob minskar du risken för att de små rackarna ska slå sig till ro där.
Cederträkulor
De här cederträkulorna från Iris Hantverk lägger du i garderoben och när doften avtar tar du enkelt fram ett nytt lager med mer doft genom att använda en fil eller sandpapper. ANNONS Läs mer och köp cederträkulorna här.
Cederträblock
Cederträ finns i många olika former, till exempel de här cederträblocken från Designtorget. ANNONS Läs mer och köp dem här.
Galge i cederträ
Du kan också hänga dina plagg på galgar gjorda av cederträ. De här galgarna i cederträ från Åhléns är dessutom i en rejäl modell som låter dina plagg hålla formen. ANNONS Läs mer och köp trägalgarna här.
Om du inte vill byta ut dina galgar finns det cederträringar som du kan hänga på galgarna. ANNONS Läs mer och köp dem här.
Har du upptäckt pälsänger hemma? Lugn, det finns saker du kan göra åt det. Här har vi samlat tipsen från Anticimex:
Pälsänger och pälsängrar – så blir du av med dem
- Töm utrymmen som garderober, kläddkammare och liknande från textilier, kläder och organiska material
- Dammsug utrymmena som drabbats. Var extra noggrann med att dammsuga kring lister, springor och annat, exempelvis sprickor, där krypen har möjlighet att ta sig in. Dammsugarpåsen ska sedan frysas i en vecka innan den slängs i soporna
- Förvara rena kläder separat, helst i täta emballage, och kontrollera dem regelbundet för att se om de oinbjudna gästerna ändå syns till.
- Rengör de angripna textilierna genom att tvätta, stryka eller torktumla dem i minst 60°C. Du kan även frysa dem i minst en vecka i –18°C, eller ha dem i en torr het bastu i några timmar i minst 60°C, enligt Helsingfors Stad.
Foto: Unsplash