Rensa garderoben en gång för alla – proffsets bästa tips!
En blus in, en ut. Om det bara vore så väl. Men många av oss har en tendens att fylla på i garderoben tills hyllorna bågnar. Vi shoppar gärna lite planlöst och spontant. Det som är lustfyllt i stunden blir till slut ännu en börda i de rörliga högarna. När drömmen egentligen är lättöverskådlig och luftig.
Undersökningar har visat att vi svenskar både har Nordens mest översvämmande garderober och att vi är bäst på att skjuta upp rensningen och organiseringen. För det kan ju ta sin tid, absolut. Men ingen annan kan göra jobbet. Och kom ihåg att det kan vara kul också – lite som att gå på skattjakt i dina egna gömmor.
Läs även: Rensa garderoben – och bli lyckligare!
Lisa Rogalin är stilexpert och grundare av rosenrummet på NK. Hennes strategi är att bygga en garderob fylld med plagg som är lätta att kombinera.
– Tänk olika outfits för att hitta en balans mellan basplagg och mer inspirerande plagg. Allt ska stämma i stil, form och färg. Du ska bli glad när du öppnar din garderob!
Varför har vi så svårt för att rensa?
– Den vanligaste anledningen är att man tänker ”Jag kan kanske använda den här sen.” Dessutom har vi nostalgiska plagg som är förknippade med goda minnen. Och felköpen, som vi inte vill slänga för att det ger oss dåligt samvete att vi betalat och inte använt. Slutligen har vi vissa favoritplagg, som vi inte vill släppa taget om trots att de är slitna.
Dina kunders vanligaste fälla?
– Att vi är vaneköpare, det vill säga vi köper samma typ av plagg. Till exempel för många byxor fastän vi egentligen behöver toppar eller skor. Då blir garderoben i obalans, man har inget att ta på sig för att helheten inte går ihop.
Vad har du själv svårt att släppa taget om?
– Min mormors balklänningar.
Hur undviker man att överköpa?
– Genom att löpande inventera garderoben och ha en inköpslista. Lägg tid på att hitta nya kombinationer i stället för att köpa nytt.
Ditt värsta felköp?
– Oj, en superdyr runway-kavaj från Prada som jag köpte i New York. Tyvärr aldrig använd!
Lisas 7 bästa tips för en välorganiserad garderob:
1. Sortera i kategorier
Gå igenom kategori för kategori, börja till exempel med kavajer. Vilka ska bort och vilka ska vara kvar? Fortsätt sedan med toppar, byxor, kjolar och så vidare. Prova gärna. Alla plagg ska stämma med din stil, din kroppsform och dina färger. Och du ska tycka om dem alla.
2. Skapa tre högar
Lägg dina utrensade plagg i tre högar som hanteras efter rensningen. Skänka – kläder som ges bort till vänner eller välgörenhet. Sälja – plagg av bättre kvalitet eller dyrare märken. Här hamnar ofta ”felköp” med prislappen kvar. Alla har dem! Men har de inte använts hittills, kommer de inte att användas framöver heller. Skräddaren – det som ska lagas eller sys om för att kunna användas.
3. Arkivera
Det du av känslomässiga skäl inte är mogen att göra dig av med plockas undan och läggs i en nostalgilåda, till exempel i källaren. Detta är plagg som du aldrig kommer att använda igen men bara inte kan göra dig av med.
4. Ny ordning
När du torkat ur garderoben och ska hänga tillbaka plaggen, skaffa enhetliga galgar och sortera som det är lättast för dig, förslagsvis på kategori och sedan på färg.
5. Glöm inte skor & ytterplagg
Slitna skor putsas upp, lagas eller slängs. Ytterplagg ses över så att de är rena och hela. Om det saknas knappar eller liknande – laga det direkt.
6. Bas eller inspiration
Identifiera basplagg respektive inspirerande plagg. Basen är klistret i garderoben som går att kombinera till allt. De inspirerande plaggen är de som lyfter en hel look. Här bör det finnas en balans för att du enkelt ska kunna hitta flera olika kombinationer och få en användbar helhet.
7. Planera mera
Titta igenom varje kategori och se vad som saknas. Behöver du ett par stövlar för att kunna använda alla dina kjolar? Fattas toppar i en speciell färg eller basplagg, som ett par svarta byxor? Skriv en lista för kommande inköp.
PS!
För att hålla sin garderob ”up to date” bör man rensa minst två gånger per år, både vår och höst. Passa också på att se över accessoarerna, så att de passar in i helheten.