Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Julklänningar 2024 Tips på nyårsoutfits Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar

Så har supermodellerna förändrats genom tiderna

05 jan, 2022
Från dockor till att bli ett av de mest eftertraktade yrkena i världen.
Så här har fotomodellernas status och utseenden både utvecklats och förändrats genom åren!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
90-talets supermodeller – det här gör de i dagBrand logo
90-talets supermodeller – det här gör de i dag

Idag är de profilerade fotomodellerna några av världens mest kända personer, med miljontals följare och mångmiljonkontrakt. Men så har det absolut inte alltid varit.

Från 1600-talet till 1800-talet använde man inte levande modeller överhuvudtaget – istället använde man små dockor för att göra reklam för kläderna man ville sälja. Det var först på mitten av 1800-talet som modell blev ett yrke, när brittiska designern Charles Frederick Worth uppfann det. Men det skulle dröja fram till 1920-talet innan den första modellagenturen tog sin form i New York.

Annons

Svensk blev första supermodellen

Svenska Lisa Fonssagrives blev en av världens första kända modeller på 1940-talet, och brukar ibland talas om som den första supermodellen.

Lisa Fonssagrives i London 1951.

Under årtiondet som följde kunde allt fler vackra kvinnor göra lukrativa karriärer på att vara modeller. Amerikanska modellen Suzy Parker blev 50-talets kändaste fotomodell, och gjorde jobb både för Vogue och Chanel.

Suzy Parker.

1966 tog 16-åriga Twiggy världen med storm, och fokuset förändrades. Från 50-talets timglasformade modeller ändrades normen i branschen nu till att modellerna skulle vara smala och raka. Samtidigt uppmuntrades modellerna att visa mer personlighet på modevisningarna än de hade gjort tidigare.

Annons
Twiggy.

1975 hade amerikanska Vogue med en afroamerikansk kvinna på omslaget för första gången, när supermodellen Iman (som senare gifte sig med David Bowie) var med i magasinet. Hon banade vägen för fler svarta och rasifierade modeller att ta sig in i modebranschen.

Modellerna blev superstjärnor

I slutet av 80-talet, och under hela 90-talet, blev supermodellerna världsstjärnor. Namn som Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford och Tyra Banks var inte bara med i alla tidningar och på alla catwalks – de blev superstjärnor i sig själva och var med i musikvideos och fick skådespelarjobb.

Annons
Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell och Christy Turlington 1991.

Samtidigt som normen för ovanstående modeller var att de skulle kännas hälsosamma och atletiska, så fanns också motsatsen – brittiska Kate Moss gjorde ”heroin chic” hett. Där var målet att se undernärd och nedgången ut.

Kate Moss var en av 90-talets hetaste modeller.

I slutet av 00-talet utvecklades modellerna till att få ett mer sagolikt utseende – modeller som Gemma Ward och Lily Cole hade stora ögon, runda ansikten och små hakor, och liknades vid dockor och till och med aliens.

Annons
Gemma Ward.

De senaste åren har modellbranschen kantats av kändisbarn och rikemansbarn – Kendall Jenner, Gigi Hadid och Kaia Gerber är några av branschens stora namn, som jobbar med alla de hetaste märkena.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Samtidigt har man också märkt ett skifte där större modeller och mer mångfald uppmuntras på både catwalks och i magasinen. Numera är plus size-modellen Ashley Graham en av världens hetaste namn i modevärlden.

Gigi Hadid på Versaces modevisning 2021.

Källa: Brightside.

Annons