Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

Så många klädesplagg kan du köpa om året – för en mer hållbar garderob

10 sep, 2024
Ingen kan göra allt – men alla kan göra något. Klyschan som faktiskt blir till sanning när det gäller att ställa om till en mer hållbar livsstil. Enligt Naturskyddsföreningens nya rapport Monstret i garderoben behöver vi minska våra klädköp och låta plaggen leva längre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se: 5 hållbarhetstips från Carolina KlüftBrand logo
Se: 5 hållbarhetstips från Carolina Klüft

Hur får vi en mer hållbar garderob och hur går vi från fast fashion och överkonsumtion till en rättvis modeindustri som håller över tid – utan att den stannar av helt? Enligt den nya rapporten Monstret i garderoben av Naturskyddsföreningen behöver vi inte sluta handla kläder helt – vi behöver däremot tänka om och tänka rätt.

Enligt rapporten köper vi idag runt 25 nya plagg per person och år – och då är underkläder och strumpor exkluderade ur statistiken. Klädindustrin har kritiserats både för att driva på fast fashion och överkonsumtion, men också för sina dåliga arbetsförhållanden och för den negativa påverkan på miljön.

Annons

Enligt rapporten används idag ett par jeans i genomsnitt 240 gånger, en klänning 26 gånger, en jacka 140 gånger och en t-shirt 30 gånger. Det finns också en uppskattning om att kläder i den lägsta prisklassen, så kallade ultra fast fashion-plagg, bara används några få gånger och har en livslängd på tre månader upp till ett år.

Enligt rapporten köper vi idag runt 25 nyproducerade plagg per person och år – vilket är 20 plagg för många.

Det kan du göra själv – och det ska du undvika – för en mer hållbar garderob

Flera stora modeföretag arbetar idag aktivt för att ställa om till en mer hållbar affär – och enligt Naturskyddsföreningen finns det flera saker vi som privatperson kan göra för att hjälpa till på vägen.

Annons

Naturskyddsföreningen har räknat ut hur en klimatsmart garderob kan se ut utifrån hur mycket klädindustrin behöver minska sina utsläpp till 2030, för att ligga i linje med Parisavtalet. Resultatet av rapporten visar att vi kan köpa fem nya plagg varje år, om varje plagg har en livslängd på 15 år och klarar minst 270 användningar.

Saker du kan göra för att bli mer klimatsmart

  1. Undvik impulsköp och onlineköp.
  2. Undvik plagg i garderoben som inte används.
  3. Vårda och ta hand om dina plagg.
  4. Lär dig historien bakom dina plagg.
  5. Något som gått sönder? Lappa och laga!
  6. Byt, låna eller hyr i stället för att köpa nytt.
  7. Gör om och ändra dina kläder – en remake!

* Tips från Naturskyddsföreningen

3 tips på hur du minskar matsvinnet – med Anne LundbergBrand logo
3 tips på hur du minskar matsvinnet – med Anne Lundberg
Annons