Sex steg till en perfekt garderobsrensning!
Det är inte bara jobbigt rent fysiskt att rota fram kläder i en överfull garderob. Det är också stressframkallande att veta att garderoben är oorgansiserad och full av kläder du inte använder för att du inte gillar dem längre/inte får plats i dem längre/inte har något som passar ihop eller anser att de har blivit omoderna.
En ny undersökning, som flyttfirman Movinga har gjort, visar att närmare 60 procent av kläderna vi svenskar har i garderoben inte har blivit använda de senaste året. När personerna i underökningen fick gissa hur stor del av kläderna de inte använde gissade de på en tredjedel.
Anställ en professionell rensare
Någon som vet mycket om oss svenskar och våra garderobsvanor är Angelica Holmgren. Hon jobbade tidigare som stylist och personal shopper, men drabbades av hållbarhetspanik av hur allt såg ut i modebranschen där allt byts ut så fort nästa trend kommer.
– Det är lätt att hamna i en bubbla där alla tycker att det är normalt att det kommer nya trender hela tiden, säger hon.
Hennes lösning på det hela var att starta företaget The Sun, The Sky, The Moon där hon hjälper människor att bygga en minimalistisk garderob och analysera shoppingmönster.
– Det är bra att bestämma sig för ett visst antal plagg man ska ha i sin garderob. Jag har 20 plagg, det är ju inte alla som klarar sig på så få, men hitta en antal som funkar för dig. Sedan är det ett plagg in, ett ut, som gäller säger Angelica Holmgren.
Hon säger också att man ska satsa på kvalitet istället för kvantitet och att man ska tänka på ”cost per use”, alltså hur mycket plagget kostar per gång du använder det. Ett plagg av hög kvalitet håller länge och används många gånger. Så även om det är dyrare i inköp så kommer cost per use att bli lägre än för en tröja som håller i en vecka.
Alla är vi shopaholics
Det går tyvärr inte att säga vad vi bör undvika att handla, vi har alla olika svagheter som vi gärna shoppar när vi jagar en kick. Däremot finns det konsumtionsmönster som är allmänna och som alla kan behöva se över.
– Vi handlar ofta efter impuls och mående. Det gäller nästan alla, även de som har få plagg i garderoben. Jag hjälper kunderna att analysera vilka plagg de har och när man har köpt dem. Då kan man ofta se när det urartade, säger Angelica Holmgren.
De flesta av oss är på något sätt shopaholics, och vi väljer shopping som medicin när vi vill må bättre.
– Och det funkar ju! Vi blir glada i några timmar eller några dagar eftersom vi har något nytt och något kul. Men sedan är vi ju tillbaka där vi började igen.
Vad vi sedan handlar och som blir liggande oanvänt är väldigt personligt. Den som gillar skor kommer att köpa skor när hon vill bli glad.
– Men det finns en sak som finns i nästan alla garderober, reaplagg som fortfarande har taggen kvar. ”Men den var ju så billig!” Ja, men om du inte tänker använda den spelar det ju ingen roll, säger Angelica Holmgren.
Nu tänker du kanske att du minsann inte har någon överfull garderob. Men har du verkligen tittat?
– Folk har mer grejer än de tror. Det gömmer sig saker i garderober och lådor, men de syns inte. Alla har inte jättemycket men man har garanterat mer än man behöver.
Sex steg till den perfekta rensningen
Ett nyårslöfte som är bra, genomförbart, mätbart och som kan inbringa en välbehövlig påfyllning i plånboken är att göra en bra rensning av din garderob. Movinga har tittat närmare på hur man bör rensa. Här är sex tips för en effektiv rensning:
1. Gör det till en social grej
Du har säkert en kompis som har öga för stil och som dessutom vågar säga vad hen tycker. Bjud in den kompisen på garderobsrensningsmiddag. Med ett glas vin och en kompis kommer rensningen att kännas roligare. Dessutom är det lättare att göra sig av med kläder om man har en utomstående sanningssägare närvarande.
2. Töm garderoben
Börja från scratch, och se till att inte missa några plagg, genom att tömma hela garderoben. Lägg allt på sängen, soffan eller golvet och gå igenom allt kategori för kategori. Handen på hjärtat – behöver du fem par svarta jeans?
3. Sortera det som ska bort
Ska plagget slängas (gamla trosor och trasiga strumpor), återvinnas (om det finns textilåtervinning i närheten behöver du inte slänga trasiga plagg), återvinnas (ge bort till second hand) eller säljas (på exempelvis Tradera eller Schpock). I behållhögen hamnar kläder som ska in i garderoben igen. Nu gäller det att vara hård mot dig själv. De där byxorna som är för trånga – släng dem! De kommer bara att ligga där som ett dåligt samvete. Och den där klänningen du hade på syrrans bröllop för tio år sedan, har den tillräckligt högt sentimentalt värde för att du ska behålla den? Kläder som är helt fel i säsong kan få bo i källaren tills säsongen skiftar. Men de ska också rensas innan du bär ner dem.
Lägg också en del kläder i en särskild osäkerhög (se nedan).
4. Osäkerhögen
Vissa plagg svider det lite extra att göra sig av med. De kläderna ska du prova för att känna och se hur de sitter. Sitter de skönt? Sitter de bra? Är de hela? Om du fortfarande är osäker, lägg dem i en speciell hög. Om du inte har använt eller saknat plaggen i högen inom en månad kan du lätt göra dig av med dem.
5. Struktur, struktur, struktur
När alla kläder är sorterade får du några minuter på dig att känna dig duktig. Sedan tar du tag i nästa steg av rensningen. Häng tillbaka plaggen som du ska behålla, efter färg, funktion eller på ett annat sätt som du tycker är bäst. Det du inte ska spara ska ut ur lägenheten så fort som möjligt. Ingen blir glad av fulla säckar i hallen. Dessutom är risken då större att du drabbas av tveksamheter och börjar rota i rens-säckarna.
6. Ett plagg in – ett plagg ut
För att slippa få ett nytt garderobhaveri inom kort (hej mellandagsrea) gäller regeln ett plagg in – ett plagg ut. Ska du köpa en ny kjol? Ja, då åker en av de gamla ut!