Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se ''Femina Stylar''ModetrenderPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarHöstmodeKungligt modeModeveckanKontorskläder

Sommarens trendigaste jacka har 144 år på nacken – historien bakom

18 jul, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Sommarens trendigaste jacka passar till alla tillfällen. Femina berättar historien bakom plagget – som har över 100 år på nacken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så bär du höstens hetaste jackaBrand logo
Så bär du höstens hetaste jacka

I stan och på landet. Till jeans eller över klänning. Jeansjackan är lika rätt till alla tillfällen – och på alla platser. Sommaren 2024 är den trendigare än någonsin. Den kommer i alla färger och former: från svart oversize, via den klassiska i blått, till den tighta lilla vita i 90-talsstuk. Kort sagt: det finns något för alla smaker – och stilar.

Debbie Harry.

Historien bakom jeansjackan

Den allra första jeansjackan är i dag en del av samlingen German Historical Commission of the Rhineland (Stiftung Historische Kommission für die Rheinlande 1789–1815) och har daterats så långt tillbaka som till 1805 eller 1810.

Annons
Geena Davis.

I USA såg dock jeansjackan dagens ljus 1880. Den introducerades av den tyske affärsmannen Levi Strauss, ungefär tio år efter att han hade uppfunnit jeansbyxan.

Johnny Cash.Pop

Jeansen, eller denimbyxorna, var en ny typ av arbetskläder avsedda att användas av cowboys, gruvarbetare och järnvägsarbetare. Det så kallade Type III-jeansjackan, introducerades av Levis Strauss & Co. år 1962, och har, sedan dess, beskrivits som jeansjackan med stort J. Jackan är, i folkmun, känd som ”the trucker jacket”. Den är klassisk och passar till allt.

Annons
Kate Moss.

Ända sedan dess har Levis, löpande, släppt mängder av jeansjackor i olika modeller, skapade efter rådande trendbild.

Mariah Carey.

Också andra märket har hakat på trenden, så som Wrangler, Lee, Calvin Klein, Tom Ford, Gucci och Dior, bland många, många andra.

Annons
Kirsten Dunst.

Under årens lopp har jeansjackan löpande figurerat i populärkulturen och burits av flertalet kändisar, däribland James Dean, John Lennon, Debbie Harry, Britney Spears och många andra.

Är du också sugen på säsongens trendigaste jacka? ANNONS Här hittar du en fin modell, som både finns i svart och blått.

Annons