Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

Sommarens trendigaste mönster går aldrig ur tiden – därför är det så populärt

22 jul, 2024
AvIda Elise Eide Einarsdóttir
AvJohanna Lejon
FotografTT, PEXELS, Instagram
Sommarens trendigaste mönster är randen. Femina berättar om klassikern – som aldrig går ur tiden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesternaBrand logo
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesterna

Oavsett om de är vertikala eller horisontella är de klassiska ränderna tillbaka – med råge. Mönstret väcker maritima associationer och är perfekt nu när sommaren faktiskt är här, på allvar.

– En klassiker, säger KK:s moderedaktör, Ida Elise Eide Einarsdóttir om randtrenden.

– Den kommer tillbaka praktiskt taget varje sommar, och går aldrig ur modet.

Annons

Historien bakom ränderna

Men, hur ser då historien bakom mönstret ut? Den randiga skjortan, som ursprungligen bars av fiskare i Bretagne, blev den officiella uniformen för franska sjömän 1858.

Man hävdade att det tack vare de 21 blå och vita ränderna var lättare att hitta en man om han ramlade i havet, om han var klädd i just ränder. Innan detta, på medeltiden, var ränderna dock mer negativt laddade då de prydde fånguniformer. I USA har ränderna, tack vare, eller på grund av, den amerikanska flaggan varit förknippade med frihet. Kort sagt: i alla tider har ränderna berört – och upprört.

Annons

Under 1900-talet, och fram till nu, har ränderna dessutom varit tongivande inom modescenen. Pionjären var Adidas, som etablerade sina tre ränder redan 1928. Sedan kom Sonia Rykiel, under 1960-talet, tätt följd av Tommy Hilfiger och Jean-Paul Gaultier.

MAPE / BACKGRID US / TT

Så stylar du dina randiga plagg

Men, hur stylar man då de randiga plaggen för att se trendig ut – men utan att se ut som man ska ut och segla? Satsa på en randig tröja till ett par jeans och ett par klassiska Converseskor. Eller bär randigt ihop med en klack och en kort kjol.

Annons

Detta är en artikel från Feminas norska systersajt KK.no

Annons