Stylisten Hulda Andersson: ”Strunta i alla regler”
Stylisten Hulda Andersson, 48, har jobbat med mode i hela sitt vuxna liv. Från att styla kändisar för Aftonbladet till att bevaka modeveckor för flera modemagasin och nu som frilansare och stylist i SVT:s Gokväll.
Intresset för mode och kläder har funnits där sedan barnsben och tre saker som står henne extra nära hjärtat är färgstarkt, att ha kul och second hand – något som återspeglar hennes personlighet och vem hon är som stylist.
– Jag har inte bara en stil, ibland har jag en stil om dagen. Jag tycker inte man behöver låsa eller begränsa sig, säger hon.
Ordet stil är något hon föredrar framför mode och det handlar om att hon inte gillar tanken av att kläder ska vara något svårt eller obegripligt. I sitt yrke vill hon ta ner trenderna från catwalken till vardagen och därmed inspirera med mode som är rimligt, enkelt och roligt.
– Jag känner inte mig hemma i det där att mode ska vara svårt. Mode är ett jättetråkigt ord, för det är ofta exkluderande. Mode låter som att man måste vara lite fin i kanten, trendig, minimalistisk och helt size zero. Då tycker jag att stil är ett skönare ord. För att det känns som att stil säger så mycket mer, det man har på sig behöver inte vara trendigt.
Ber sina kunder hitta sin inre femåring
När hon stylar privatpersoner händer det ibland att hon stöter på personer som är osäkra i sin kropp eller inte känner sig hemma i sin kropp.
– Jag känner många gånger att det är en fördel att jag själv är en XL-person i storlek. Jag känner mig väldigt hemma i min kropp och har alltid varit, och det är kanske avväpnade på något sätt. Osäkerheten rinner av många när de märker att jag är bekväm i min storlek som då ofta är större än dem själva.
Att känna glädje och klä sig i plagg som får en att må bra är något Hulda förespråkar och något hon brukar nämna för sina kunder är att ”hitta sin inre femåring” – den där femåringen som fått en glittertröja med en enhörning på som hen vill ha på sig direkt och sedan aldrig ta av sig.
– För femåringen spelar det ingen roll om det är second hand eller ny. Det enda de tänker på är att de tycker om tröjan. Då vill man ha på sig den hela tiden, även om den har en ketchupfläck på sig eller om det är tjugo minusgrader ute. De vill till och med sova i tröjan. Det här med att tycka om det man har på sig.
Tycker du att det saknas i dag? Att tycka om det man har på sig?
– Alltså verkligen. Det är nästan den sista frågan många ställer sig. De tar in allt annat innan: Kan jag ha den där i min ålder, med min kroppsform, på jobbet, vad kommer väninnorna tycka? Och jag känner bara varför ska vi ens lägga energi på att tänka de tankarna. Börja med dig själv, vad tycker du själv om att ha på dig? Vilka är dina gladkläder?
”Vi kan inte hålla på att konsumera på det sättet vi gör”
Second hand och hållbart mode är något som Hulda både tycker är roligt och viktigt – och hon uppmanar alla att välja cirkulärt mode i första hand.
– Det är helt nödvändigt att vi ställer om fullständigt. Vi kan inte hålla på att konsumera på det sättet vi gör i dag. Vi få måste få med alla på tåget och helt och hållet välja second hand i första hand. (Läs huldsas second hand-guide här!)
Hållbart mode handlar inte bara om second hand och att handla cirkulärt, utan även om att använda och vårda de kläder vi redan äger. Även tänka på varifrån vi handlar.
– Ta hand om gympadojorna, sy kläder som gått sönder och köp kläder som är schysst producerade. Bojkotta Shein och Temu. Jag brukar säga att försök få någon om dagen att sluta handla därifrån, oavsett om det är barnbarn eller en kompis dotter.
Att hitta en ny stil – så gör du
Att hitta en ny stil behöver inte vara svårt och behöver inte heller handla om att köpa nytt. Hulda menar att det finns olika vägar att gå – bland annat kan man göra en omstart eller en nystart. Det förstnämnda handlar om att gå igenom sin nuvarande garderob ensam.
– Det är lite som när man ringer kundservice och de säger att man ska göra en omstart av datorn. Det är samma sak med en garderob. Ut med alla kläder, sätt på bra musik och var själv! Hitta dina favoritplagg som du kanske glömt bort och bygg en ny garderob eller stil utifrån dem.
Att göra en nystart handlar i stället om att utmana sig själv att testa något du aldrig testat förut.
– Man kan också börja om med en helt ny stil. Ett tips är att gå till en butik du nästan aldrig går till, gå till ett hörn du aldrig nästan är i eller prova ett mönster eller färg du aldrig testat. Lite som en upptäcktsfärd i en butik.
Vad har du själv för favoritfärg?
– Det är omöjligt att säga en! Men jag tror stark orange är det jag alltid återkommer till. Sen stark ärtgrön och rosa! Sedan finns det färger jag inte gillar. Jag har inte ett enda plagg som är beige! Det kommer aldrig hända.
När Hulda stylar privatpersoner handlar det ofta om att få in mer färg och där brukar hon säga att det finns två vägar att gå: smyg- eller chockstarta.
– Antingen kan man smyga in färg. Man kanske köper ett färgstarkt nagellack och då ser man färgen hela tiden. Då intalar du dig själv att det inte är så farligt. Sedan går vi vidare till accessoarer. Börja med saker som inte är nära kroppen. Det känns inte lika läskigt.
Att chockstarta däremot handlar om att börja stort, kanske en färgstark kostym eller klänning. Då kommer en färgglad blus inte kännas lika farligt.
– Då har man börjat med det svåra och sedan trappar man ner det till något man känner sig hemma i.
Att få en personlig färganalys blir alltmer populärt men Hulda menar att det kan finnas en baksida med att någon annan berättar för dig vad du ska ha, och inte ska ha, på dig.
– Jag förstår att en färganalys kan vara bra, jag vill inte döma ut den. Men baksidan med en färganalys är att den begränsar mycket oftare än att den hjälper. För att vi känner att någon annan har berättat för oss var vi passar i eller inte. Det gör att någon som älskar lila kanske aldrig har på sig lila, för att någon annan sagt det.
Hulda vill inspirera andra till att våga testa och att ha kul med kläder – och ger samtidigt en känga till alla stilregler och pekpinnar som finns i modevärlden.
– Problemet är inte att vi inte följer regler. Problemet är att det finns alldeles för många regler när det gäller kläder. Kjollängd hit och dit, ålderskriterier, kroppsform, färganalyser. Vad är det värsta som kan hända? Ingenting! Strunta i alla regler och pekpinnar, det är bara kläder, säger hon och fortsätter:
– De som kommenterar andras kläder är ofta de som är osäkra själva. Stå stadigt själv och våga ha lite kul med kläder.