Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Modeveckan Kontorskläder Höstkappor

Symboliken bakom Sara Danius knytblus och Nobelklänning

27 okt, 2020
AvNina Nyström
Sara Danius Ellegalan 2019
Att knytblusen var Sara Danius signum – och vilken roll den kom att spela har nog inte gått någon förbi. Men Sara Danius stil har skapat fler ringar på vattnet än så. Nu diskuteras hennes klädsymbolik i nya boken Danius och modet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor
Brand logo
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor


12 oktober 2019 kom beskedet att Sara Danius gått bort i sviterna av bröstcancer. Men under sin levnadstid hann Sara Danius onekligen göra ett unikt avtryck inom både feminismen, litteraturhistorien, Svenska Akademien och modevärlden.

Kläder som kommunikation

För Sara Danius var modet ett sätt av kommunicera och ta ställning, något som blev extra tydligt under krisen i Akademien. Tusentals kvinnor lade i hennes anda upp knytblus-selfies på Instagram som en kollektiv hyllning – och som protest mot vänskapskorruption och tystnadskultur.

Forskare bakom Danius och modet

I boken Danius och modet utforskar nu Marie Ledendal, lektor i strategisk kommunikation och Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet, Sara Danius klädval och estetik – och betydelsen av den.

– Boken handlar om hur Sara Danius använde mode som redskap för kommunikation. Och hur mode speglar och symboliserar samtidens idéer, strömningar och motsättningar, säger Marie Ledendal.

Annons

Vilka kläder och tillfällen är det ni framför allt har tittat på?

– Vi har tittat på framför allt knytblusen och Nobelklänningarna och försökt analysera: Vad har hon menat och hur har hon kommunicerat sin självgestaltning? förklarar Marie Ledendal.

I boken väver de även in Sara Danius egen litteraturforskning och essäistik där mode och sinnrika budskap spelar en central roll.

– Det faktum hon själv tittade på plaggens roll i litteraturen gör det såklart extra intressant. Hur har hon använt sin kunskap i sin egen klädsel? Sara Danius pratade om kläderna som vår andra hud och använde sig av den klassiska lökmetaforen för att illustrera hur våra kläder kan agera skyddande lager både fysiskt och psykiskt, och därför vara av stor betydelse i strategisk kommunikation, säger Marie Ledendal.

Knytblusens historiska betydelse

Och att stort fokus hamnar på knytbusen är inte konstigt. Att ett enskilt klädesplagg kan fungera som en kollektiv symbol för kvinnokampen är värt sina sidor, och knytblusen ger oss också ytterst intressanta exempel på klädretorik, menar Marie Ledendal, och ger ett exempel:

Annons

– Knytblusen kan ses som ett sätt att signalera professionalism och tillhörighet i Akademien. När Sara Danius var hos Skavlan 2017, bar hon knytblus. I samma program 2019 valde hon däremot däremot en annan utstyrsel, en mönstrad kappa.

Många fick upp ögonen för knytblusen när Sara Danius tillträdde i Akademien, men den har också en större historisk koppling.

– Allt eftersom samhället ändras så ändras också hur vi förhåller oss till olika ikoner och symbolik. Knytblusen har exempelvis historiskt ursprung i gammaldags soldatkravatter. Från det plockade Sara Danius sedan upp den som en blinkning till Margaret Thatchers typiska stil med knytblus, klackar och snäv kjol. Hon gav sedan knytblusen en helt egen kontext, som fick ytterligare ny politisk betydelse efter allt som hände 2018, förklarar Marie Ledendal.

Sara Danius feministiska knytblus

2018 designade Sara Danius dessutom sin egen knutblus i samarbete med Camilla Thulin – med kvinnosymbolen på, vad annars?

Annons

Sara Danius och capen

Ett annat plagg som förknippas starkt med Sara Danius är capen. Vid inträdesceremonin i Svenska Akademien 2013 bar hon en lång svart, åtsittande sammetsklänning av Pär Engsheden. Och – den svepande manteln, som stod för mycket symbolik.

– Det gällde att hitta ett plagg som inte exponerade för mycket hud och former – som signalerar ”kvinnan som smycke till en man”. Men jag ville heller inte förneka att jag är kvinna, den historien har vi sett för mycket av, sade Sara Danius i en intervju med Elle 2015.

– Tanken med manteln var att den skulle referera till en munkkåpa, som en symbol för lärdom, och samtidigt vara ett slags skydd. En vägg som jag har med mig vart jag än går.

Sara Danius inför Nobelfesten 2018

Den rosa-orangea Nobelblåsan 2018

Capen återkom sedan bland annat till den berömda rosa-orangea blåsan hon bar vid Nobelfesten 2018. Sara Danius färgglada, voluminösa profil stod onekligen ut bland alla svarta frackar.

Annons

Varför Sara Danius ville särskilja sig så pass just 2018 väcker frågor, menar Marie Ledendal. Ville hon belysa att hon inte längre var en del av Akademien och det som pågick där?

Klänningen bar hon åter när hon tog emot priset för bäst klädda kvinna vid Ellegalan 2019.

Motiveringen till vinsten löd:

”Modig som få. En oöverträffad virtuos när det gäller att kommunicera med garderoben. En stillegend utan like. De storslagna galakreationernas och knytblusens okrönta drottning.”

Se Sara Danius klänningar på Nationalmuseum

Förutom att läsa den aktuella boken kan du även se Sara Danius fyra ikoniska Nobelklänningar, designade av Pär Engsheden, på Nationalmuseum i Stockholm fram till februari 2021.

Foto: TT

LÄS MER:

Sara Danius nobelklänningar ställs ut på Nationalmuseum

Därför måste du läsa dessa 3 böcker av Sara Danius

Annons