Tittfest: 11 OS-outfits vi minns (men försökt att glömma)
Men också cowboyhattar, ett svårlöst korsord på Gunde Svans rygg och en invigning som påminde mer om studentfest i Uppsala.
Feminas Malin Roos har rotat runt i den svenska OS-garderoben genom tiderna - och får hålla sig för att inte skrikskratta rakt ut.
Men fann också en tiopoängare.
Caroline Seger, Stina Blackstenius och de andra svenska OS-spelarna hade knappt klivit ut på plan i premiärmatchen mot USA innan kommentarerna började hagla.
"Galne Gunnar", "reflexväst" och "rave" var några av reaktionerna i sociala medier.
Sveriges officiella OS-kollektion till Tokyo är designad av det japanska klädmärket Uniqlo och fotbollsdamernas matchställ som, hrm, förvisso syns på långt håll, var av en gul kulör som vi inte riktigt är vana vid i stora stolta idrottssammanhang.
"Att SOK har godkänt den här neongröna reflex-färgen som svensk landslagströja är en gåta”, skrev till exempel sportjournalisten Patrick Ekwall på Twitter.
Men så:
1-0: Stina Blackstenius!
2-0: Stina Blackstenius!
3-0: Lina Hurtig!
Sverige fullständigt manglade de regerande världsmästarna USA i OS-premiären och snart handlade det mindre om färgen på tröjorna och allt mer om en svensk smakstart i Tokyo som redan luktar medalj.
MEN - inte ska vi släppa bollen så lätt. De officiella kläderna i OS har genom åren skapat både fina idrottsminnen och goda skratt - så låtom oss bli nostalgiska tillsammans!
OS-KOLLEKTIONERNA VI ALDRIG GLÖMMER:
1. Korsords-dräkterna i Calgary 1988
"Du får vila sen!" skrek Gunde Svan till Torgny Mogren när de svenska skidherrarna knäckte ryssen och bärgade stafettguldet i Calgary 1988.
Välvillig valla och det faktum att Gunde ätit gröt till frukost i hela sitt liv, kan ha spelat in - men klart att konkurrenterna hade svårt att fokusera i spåret när ALLT de kunde tänka på var vilket ord som skulle in på vågrätt 8.
Var det ett korsord? Ett futuristiskt experiment? Eller rentav Sveriges mest klassiska OS-ställ någonsin?
2. Student-utspringet i Aten 2004
Undertecknad var själv på plats som utsänd sportreporter i Aten och vill minnas att Carolina Klüft, Malin Baryard och de andra medaljhoppen var rätt snyggt dressade i minikjolar och blågula flip-flops mellan tävlingarna.
Men öppningsceremonin!
Herrarnas chinos och solgula pikétröjor var inte alldeles tokigt men tillsammans med damstjärnornas strax-över-knäet-långa vita klänningar påminde hela invigningen om ett studentfirande i Uppsala.
Vi skrämde ju inte vettet ur motståndarna precis.
3. Bäste jägaren vann i Lillehammer
I norska Lillehammer 1994 var det varken medaljer eller bäst när det gäller som räknades.
Av klädseln att döma handlade det för Sveriges del om att se så mycket ut som en kanadensisk björnjägare som det bara är möjligt.
Behöver man ens tillägga att vi sopade rent i den grenen?
4. Stickad fullträff i Vancouver
Vid vinter-OS i Vancouver 2010 gjordes svenskarnas kläder av det kinesiska företaget Li Ning. Det var med andra ord upplagt för en debatt om hur uselt det var av Sverige att missa chansen att visa upp inhemsk blågul modedesign under tre veckor av planetens mest välbevakade catwalk. Vilket det blev också.
Men så dök skidskytten Björn Ferry upp på prispallen - och allt var förlåtet.
Den grovmaskiga mössan, en inkarnation av Ingemar Stenmarks patenterade huvudbonad från sjuttiotalet blev en succé som fick OS-fans världen över att bunkra garn som vore det toalettpapper under en pandemi.
5. Tvärfult i London-OS
Helt ärligt var det nog bara kungen som klarade att skratta iklädd den officiella outfiten i London två år senare.
Modeexperterna totalsågade unisont det tvärrandigt turkosa (!) som fick häcklöparen Susanna Kallur att uttrycka i en intervju: "Fan, det är inte lätt att bära upp de där kläderna heller. Det är inte högsta modegraden va. Ska piffa till det med lite turkost också mitt i alltihopa. Nä, det kanske är snyggt på ledare som är femtio plus".
Alla höll med, utom kungen då (men så är han ju också typ av ledare på femtio plus).
6. Viva Espana!
Slägga? Höjdhopp? Maraton? Bring me blå Blend och en sangria, por favor!
De officiella festkläderna i Barcelona-OS 1992 påminde mer om Kentucky Derby och Royal Ascot men... har det någonsin varit så flärdigt på ett OS?
Jag är svag för club blazer och beredd att ge full pott för både hatt och mönstret på klänningen.
7. A paperboy in Salt Lake city 2002
Det kändes lite piggt och nytt med den vita färgen i Salt Lake City 2002 men de där "streetcoola" kepsarna som ingen i hela OS-truppen visste vad som var fram eller bak på måste betraktas som ett stycke haveri.
Inte ett dugg streetcoolt faktiskt.
8. Snabba Damer i Oslo 1952
Låt mig presentera Margareta Jacobsson, Ingrid Englund och Sarah Thomasson - Sveriges alpina storfräsare i Oslo-OS 1952.
Man kan misstänka att den luftiga byxmodellen innebar några sekunder extra i pisten och att pannbandet skyddade lite dåligt vid fall - men de v-ringade tröjorna och snitsiga scarfen. Stiligt!
9. För den lilla rutans skull i Sarajevo 1984
Kroatiska rutor i Sarajevo. Redan där borde någon inom SOK ha hajat till.
Man kunde därefter ha kostat på sig att konsultera en stilexpert: Signalerar den här tröjan idrottslig triumf? Kommer våra OS-hjältar framstå som starka, snygga och smarta på prispallen?
(Det enda roliga här är att det går upp för en mer än 30 år senare vilken hipster Thomas Wassberg var).
10. Björntjänsten till Tre Kronor 1981
Detta var inte OS men den här pucken får vi aldrig missa.
Sverige var värdnation för ishockey-VM 1981 och Pekka Lindmark och killarna dök upp i nya landslagströjor. Borta var de stolta tre kronorna på bröstet - ersatta av en
stiliserad isbjörn.
Om det ändå varit ett klimatupprop, eller för skoja med världen om att det går isbjörnar här på gatorna i Stockholm (hö hö) men usch, ett husvagnsmärke som sponsor.
11. Stilkungen Stenis slog till i Lake Placid 1980
Blått är flott, gult är fult - enkel matematik man lärde sig redan på lågstadiet. Så kan vi inte bara hålla oss till den formeln; gult som accentfärg men blått är basen.
Alla landslagskläder, alla sporter, i evigheten, amen.
Ingemar Stenmark hade såklart fattat grejen i Lake Placid 1980. Så blev han också olympisk mästare i överlägsen stil.
Enkel matematik, sa ju det.
12. James Bond-fashion i Grenoble
De pälsklädda jackslagen, skärpen i midjan, solbrillorna i pannan, toppluvan.
Allt allt allt.
Aldrig varken förr eller senare har Sverige skickat en mer väldressad OS-trupp än den till Grenoble 1968 och ingen olympisk mästare har varit snyggare än Toini Gustafsson Rönnlund.
DIX POINTS!