Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Alf Robertsons sista tragiska år i livet

21 sep, 2023
FotografTT,
Alf Robertson.
Artisten och Göteborgs-profilen Alf Robertson blev omtyckt redan på 60-talet, med låtar som Riv inte vårt kvarter.
Men de sista åren i livet drabbades Alf av tragedi efter tragedi, och kämpade med både ekonomiska problem och sjukdom.
– Det visade sig att mellan 1997 och 2005 hade han fått stroke flera gånger och flera hjärtinfarkter, berättade hans fru Monica i en SVT-dokumentär 2021.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärtaBrand logo
Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärta

Det var i slutet av 60-talet som Göteborgsfödda artisten Alf Robertson upptäckte countrymusiken, och spelade in låten Riv inte vårt kvarter. Låten toppade Svensktoppen och blev Alfs stora genombrott i det svenska folkhemmet. De kommande åren gick karriären från klarhet till klarhet, och han spelade under hela sin tid som artist in över 50 album och 150 egna låtar.

Under 70-talet bodde Alf Robertson en period i amerikanska Nashville, där han letade nya låtar att spela in och bland annat fick en hit med en svensk verison av Kris Kristoffersons Jody and the kid. 80-talet följde med försäljningssuccéer och guldskiva.

Annons

Alf Robertson tyckte om att uppträda på alla möjliga scener och sammanhang, och sjöng gärna för gamla och sjuka på ålderdomshem och sjukhus. I september 1994 var han inbokad som underhållare på M/S Estonia, men blev sjuk och tvingades ställa in. I stället ställde hans nära vän Pierre Ericsson upp och täckte upp för honom – något som gjorde att han omkom i den tragiska förlisningen av fartyget. Alf Robertson har berättat att vännens bortgång var bland det svåraste han någonsin gått igenom.

Hade inte råd med elräkningen

Det blev starten på många svåra år för Alf Robertson. I dokumentären Alf Robertson – Livet e ju som de e, som sändes på SVT 2021, berättade hans hustru Monica om de många motgångar som drabbade Alf och hans familj från slutet av 90-talet och framåt. 59 år gammal skulle Alf bli pappa för första gången kring millenieskiftet, när hans 20 år yngre fru var gravid. Men parets ekonomi var så dålig att de inte ens hade råd att betala elräkningen.

Annons

– Jag bara tänkte nej, nej, nej. Men Alf då som ändå är stark i allt detta bara säger: ”Vi löser det. Jag kan allt om gasolbrännare”, säger Monica i dokumentären.

Hon berättar att hon hamnade på sjukhus under slutet av graviditeten, och att det kändes som en lyxtillvaro jämfört med hur hon och Alf hade det hemma.

– Jag kommer in på sjukhuset och där finns en knapp för att trycka på ljuset. Det finns en varm dusch, en skön säng. Det var lyx för mig.

Alf Robertson fick flera hjärtattacker

När paret hade fått två barn på kort tid drabbades Alf av försämrad hälsa. 2005 fick han en svår stroke som gjorde att han inte kunde prata på två år – och i samband med det kom det fram att han fått både stroke och hjärtattack tidigare.

Alf Robertson.
Alf Robertson arbetade in i det sista.

– Det blev mycket rehab. Det visade sig att mellan 1997 och 2005 hade han fått stroke flera gånger och flera hjärtinfarkter, förklarar Monica i Alf Robertson – Livet e ju som de e.

Annons

Alf Robertson gjorde sitt bästa för att komma tillbaka till arbetslivet och började uppträda igen. Så sent som två månader före sin bortgång uppträdde han i Trollhättan, märkt av sina hjärnblödningar men med gnistan kvar. Men på julafton 2008 avled han i ytterligare en hjärtinfarkt, bara 67 år gammal. Han lämnade efter sig hustrun Monica och barnen Lisen, 8, och Isabella, 6.

Annons