Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Anna Godenius lämnade rampljuset efter otäcka händelserna: ”Jättejobbigt”

17 dec, 2021
AvAino Oxblod
FotografTT.
Anna Godenius blev känd i hela Sverige för sin roll i Ärliga blå ögon.
Men framgångarna ledde till obehagliga händelser – som i slutändan lett till att Godenius lagt skådespelarkarriären på hyllan.
– Det var väldigt otäckt, det var en sjuk människa, säger Anna Godenius till Expressen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 mest sedda filmerna och serierna på Netflix någonsinBrand logo
6 mest sedda filmerna och serierna på Netflix någonsin

När hyllade regissören Leif Krantz på 1970-talet skulle göra sin första tv-serie riktad till vuxna blev resultatet Ärliga blå ögon, och huvudrollen tillföll Anna Godenius. Godenius spelade en bedragerska som bytte utseende för att lura till sig pengar, och hade motspelare som Tomas Pontén och Isa Quensel.

Att vara med i en tv-serie på slutet av 70-talet när det bara fanns två kanaler insåg innebar att man hade hela Sveriges ögon på sig. Det dröjde inte länge innan Anna Godenius blev ett välkänt ansikte i hela landet.

– Nästan alla tittade på tv på lördagskvällarna, jag blev absurt känd i Sverige. Jag kunde faktiskt inte gå ut utan att folk tog tag i en och så där. Jag hade väldigt svårt för det, jag har aldrig varit särskilt bra på att bli igenkänd. Men jag försökte vara snäll och trevlig när folk kom fram till mig, säger Anna Godenius i en intervju med Expressen.

Annons

Anna Godenius lämnade branschen

Kändisskapet ledde till att Anna Godenius hamnade i otäcka situationer – bland annat drabbades hon av ett kvinna trängde sig in i hennes hem.

– Utanför dörren stod en kvinna med den ena handen i jackfickan. Jag började dra igen ytterdörren, då satte hon foten mellan och trängde sig in. Det var jätteobehagligt, jag hade en liten lägenhet på Bondegatan i Stockholm och hon gick in och öppnade alla dörrar. Jag var så rädd för jag visste inte vad hon hade i fickan. Det var väldigt otäckt, det var en sjuk människa. När hon äntligen hade gått ringde jag polisen men de sa att ”det finns inget vi kan göra”, säger hon till tidningen.

Anna Godenius har hunnit fylla 76 år men jobbar fortfarande – dock har hon lagt skådespelarkarriären bakom sig sedan länge. Istället läser hon in ljudböcker och talböcker för synskadade.

Anna Godenius 2009.

– Det var många år sedan och det är självvalt. Jag orkade inte med branschen, att vara frilansare och bli bedömd hela tiden. Jättejobbigt, säger hon.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons