Anna-Lena Löfgrens svåra kamp – orden om sjukdomen
Anna-Lena Löfgren upptäcktes på legendariska Nalen av självaste Rock-Olga. Blott 18 år gammal fick hon sitt stora genombrott, 1962 med låten Regniga natt.
Mellan 1962 och 1995 hade Anna-Lena imponerande 40 melodier på Svensktoppen – både som solist och som medlem av en grupp. Den allra största hiten, Lyckliga gatan, sjöng hon in som 23-åring, 1967. Lyckliga gatan låg på Svensktoppen i hela 14 veckor. Försäljningen från megahiten gav henne guld-, diamant- och platinaskiva – också i vårt grannland, Norge.
Anna-Lena Löfgren bodde på Lyckliga gatan
Det få vet är att Anna-Lena Löfgren avled på just Lyckliga gatan, i Rånäs i Uppland. Hon somnade in den 21 maj 2010, på den adress som bär samma namn som hennes mest kända låt tillbringade hon sina sista 25 år.
– Ja, vi köpte en ohemult stor tomt. 12 000 kvadratmeter med egen å och allting. Vi hade ju turnébuss så tomten måste vara stor. Sedan döpte vi stället till Lyckliga gatan och nu är det inskrivet i stadsplanen också, har Anna-Lena berättat i en intervju.
Anna-Lena Löfgren har, under åren, uppträtt tillsammans med bland annat Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. Hon har dessutom haft en lysande karriär i Tyskland. Bland hennes tyska hits kan nämnas Dein Herz, das muß aus Gold sein, Rot ist die Liebe och Alle Blumen wollen blühen. Sammanlagt gav hon ut 22 tyskspråkiga singlar mellan 1962 och 1973.
Kollegan Siw Malmkvist minns sin vän med lika delar sorg och beundran.
– Anna-Lena, tyckte jag, var den som sjöng bäst av oss allihop på Metronome. Hon hade så bra sångröst. Det fanns ingen som kunde sjunga sorgliga visor som hon. Man får en klump i halsen när man hör henne sjunga Lyckliga gatan.
Utöver sin karriär som sångerska hade hon också ett stort engagemang för utsatta barn. Bland annat gjorde Anna-Lena Löfgren en rad hjälpkonserter och sändningar till förmån för barnhemsbarn i Polen, ihop med sin dåvarande man Benny Lööf.
Anna-Lena Löfgrens svåra sjukdom
Kanske bottnade Anna-Lena Löfgrens kamp för utsatta barn på att hon själv haft en svår barndom. Som liten drabbades hon av polio, en sjukdom som medförde ett livslångt rörelsehinder som gjorde att hon ibland fick framträda sittande. Trots att det måste varit svårt klagade hon aldrig. Istället gladdes hon åt att rösten inte påverkats negativt av sjukdomen.
– Det är upp ibland och ner i bland. Jag har haft många ”ups and downs”, men mest ”ups” tror jag, sade hon i en intervju i SVT:s Gokväll.
Hon stod på scenen ända fram till slutet, även om hon drog ner på tempot en smula de sista åren.
– Jag börjar bli trött så vi försöker trappa ner nu. Har man fyllt sextio så. Förra året gjorde jag 150 spelningar. I år blir det högst femtio. Och jag undviker större scener. Härom året gjorde jag en spelning i Linköping där det var 900 i kören, en symfoniorkester och fem meter mellan scen och publik. Aldrig mer, sa jag efteråt, har Anna-Lena sagt i en intervju 2004.
Vem var Anna-Lena Löfgren gift med?
Då Anna-Lena somnade in, efter en kort tids sjukdom, efterlämnade hon sambon Peter Kondracki. Tidigare var hon var gift med Benny Lööf.