Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Barnprogramledarna som vi minns från 80-talet

20 jun, 2022
AvLinus Brännström
Fotograftt
De både skrämde, underhöll och utbildade oss. Här är barnprogramledarna från 1980-talet som vi aldrig glömmer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)Brand logo
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

Ika Nord

Med barnprogrammen Ika i rutan och Ikas tv-kalas gjorde Ika Nord ett starkt intryck på de unga tv-tittarna i slutet av 1980-talet. Programmen hade en postpunkig estetik och inslag av pantomim – samtidigt skrämde Ikas plastskelett Åke många unga tittare.

Ika Nord.

– Många avskydde programmet och tyckte det var förskräckligt. Det verkar finnas två läger: de som blev rädda och de som säger att programmet räddade deras barndom. Det blev också en och annan insändare och någon Radionämndsanmälan, har Ika Nord berättat för Aftonbladet.

Annons

Stefan Mählqvist

Boktipset började visserligen sändas redan 1976 men det klassiska barnprogrammet gick sedan under hela 1980-talet. Upplägget var enkelt – det var korta avsnitt där programledaren Stefan Mählqvist, som egentligen var litteraturvetare, tipsade om böcker för barn.

Stefan Mählqvist.

Den regnbågsfärgade fingersoffan är en klassiker, liksom signaturen där Stefan Mählqvist försöker nynna Kate och Anne McGarrigles version av Loudon Wainwrights The Swimming Song.

– Det stämmer. Men jag har lite annan rytm, beroende på min brist på just rytm. Jag gillade systrarna McGarrigle, jag gillar dem fortfarande, berättade Stefan Mählqvist för Expressen tidigare i år.

Annons

Jan Trolin

I slutet av 80- och början av 90-talet stod Sveriges Television i Växjö för i princip alla barn- och ungdomsprogram. Många profiler fick sina genombrott där – som Gry Forssell, Peter Settman, Morgan Alling och Pernilla Månsson-Colt.

Jan Trolin och Ellinor Persson.

1987 fick den 19-åriga Jan Trolin jobb på redaktionen. Han ledde sedan klassiska Unga tvåan tillsammans med Gila Bergqvist och Ellinor Persson.

Efter genombrottet gjorde Trolin sedan det första direktsända Sommarlov och program som Kosmopol i början av 90-talet. Men hans karriär fick ett tragiskt slut – han blev sjukskriven i samband med en reportageresa 1993 och återvände aldrig till SVT.

Annons

1995 dog Jan Trolin efter att ha drabbats av en hjärntumör. Han blev bara 26 år.

Jörgen Lantz

Redan på 1970-talet blev Jörgen Lantz en stor barn-tv-profil genom klassiska Ville, Valle och Viktor. 1987 återvände han till Sveriges Television när han fick rollen som Björne i Björnes magasin.

– Han skulle ju egentligen bara presentera filmerna men i stället blev Björne den figur som det kom att handla om. Så det rullade på för att det blev så otroligt populärt och sedan fortsatte vi bara, år efter år, har Jörgen Lantz berättat för Expressen.

Jörgen Lantz som Björne.

Han gjorde rollen fram till 2000 då Björnes magasin lades ned. Några år senare återvände dock programmet – med Pontus Gustafsson i björndräkten.

Annons

Och trots att Lantz ansikte inte syntes blir han fortfarande igenkänd.

– Konstigt nog känner många igen min röst fortfarande, har han sagt till Expressen.

Eva Funck

När Björnes magasin skulle ha premiär 1987 letade Sveriges Television sidekicks. Eva Funck, som på den tiden mest sysslade med dockteater, sökte och fick jobbet.

Sedan blev hon den av Björnes kompisar som att stanna allra längst i magasinet – något som inte enbart var positivt.

Eva Funck och Björne.

– Jag kom inte vidare för jag var bara Björnes Eva. Jag var ingenting eget. Jag blev bara en dörrmatta som såg till att det var rent i huset, det var inte så att jag kunde utvecklas själv och få andra uppdrag, har hon sagt till Expressen.

Annons

Efter Björnes magasin har Eva Funck fortsatt göra barnprogram för nya generationer tittare – som Evas pysselshow och Maskinen kroppen.

Bengt Alsterlind

Tjipp! Bengt Alsterlind ledde Hajk i Sveriges Television mellan 1971 och 2003. Allra störst var programmet på 1980-talet då det också blev sommarlovsprogram under namnet Sommarhajk – det var där som Sven Ingvars framförde Sommar och sol.

Bengt Alsterlind blir fortfarande igenkänd av både unga och gamla.

– Programmet var i många år och de flesta som såg var en 10-11 år, så det var många generationer, har han sagt till Expressen.

Ingamay Hörnberg och Skurt

I slutet av 1970-talet besökte Ingamay Hörnberg en dockfabrik i USA där hon köpte en grön tyggroda. Då hade hon ingen aning om att dockan, som hon döpte till Skurt, skulle komma att medverka i flera tusen inslag i tv.

Men när TV3 skulle dra igång sina sändningar i slutet av 80-talet upptäcktes Skurt av en slump av en chef på kanalen – Ingamay jobbade på den tiden med tv och visade upp dockan i samband med ett möte om ett annat program.

Skurt träffade många kändisar och makthavare – här är han i samspråk med Göran Persson.

Det slutade med att Skurt och Ingamay började presentera barnprogram i TV3 och snart fick duon också ett eget program, Skurt-magasinet, där de bland annat intervjuade kändisar som drottning Silvia och Astrid Lindgren.

Annons

Skurt syntes frekvent i rutan fram till en bit in på 2000-talet.

Ingamay Hörnberg har berättat för Hänt att hon fortfarande blir igenkänd från alla år i tv:

– Folk kommer fram och tackar för att Skurt betydde så mycket. ”Han var min barndom”, säger många.

Cissi Elwin

Ungdomsprogrammet Bullen är en riktig klassiker som genom åren haft en lång rad programledare. Men när det började sändas i SVT 1987 var det med Martin Timell och Cissi Elwin som programledare.

Cissi Elwin och Martin Timell.

Efter Bullen fortsatte Cissi Elwin på tv under ett par men sedan början av 2000-talet hat hon sysslat med annat – hon har bland annat varit chefredaktör på Ica-kuriren och vd för Svenska filminstitutet. På senare år har hon jobbat för tidningen Chef, först som publisher och numera som vd för Chefakademin.

Annons

Bengt Fahlström

Barnjournalen började visserligen sändas redan 1972 men programmet blev en riktig klassiker och kom att sändas i många år med Bengt Fahlström som programledare. Först 1990 lämnade han programmet, som snart lades ned efter bara ett år med Pelle Thörnberg som programledare.

Bengt Fahlström.

Barnjournalen var ett slags nyhetsprogram för barn med knattereportrar som gjorde inslag – en rad kända journalister som Peter Wolodarski, Kristina Kappelin och Jonas Eriksson (i dag mest känd som före detta fotbollsdomare) inledde sina karriärer som knattereportrar.

Bengt Fahlström dog 2017. Han blev 78 år.

Annons